пʼятниця, 28 березня 2008 15:45

У Парижі знайдено найстаріший аудіозапис

Найстаріший в світі аудіозапис людського голосу, зроблений в 1860 році, виявили американські експерти. Знайдений в архіві Парижа запис був зроблений за 17 років до винаходу Томасом Едісоном фонографа.

Учені називають знахідку виключно важливою для істориків і дослідників, які вивчають аудіозаписи. "Це можна порівняти з виявленням найстарішої в світі фотографії і дізнатися, що вона була зроблена за 17 років до винаходу фотоапарата. До цих пір найстаріший запис, який ми могли слухати, відносився до 1888 року. А цей був зроблений на 28 років раніше", - сказав історик Девід Джованноні.

На 10-секундному уривку можна розібрати слова: "У місячному світлі П"єро відповів". Цей рядок, на думку істориків і звукоінженерів з групи First Sounds, є частиною тексту однієї з французьких народних пісень.

"Це диво. Це неначебто тобі співав привид", - ділиться відчуттями Джованноні. Як вдалося з"ясувати ученим, найдавніший запис в світі був зроблений 9 квітня 1860 року французьким винахідником Едуардом-Леоном Скоттом де Мартінвіллем за допомогою пристрою під назвою фоноавтограф.

Під час своїх експериментів Скотт де Мартінвілль намагався записати звук на аркуші паперу, покритого воскоподібним шаром після витримки над масляною лампою. "Скотт намагався записати звук з метою подальшого візуального вивчення носія", - сказав історик.

За словами Джованноні, оригінал Мартінвілля був серйозно пошкоджений, проте ученим вдалося відтворити звук після реставрації запису.

При цьому дослідники підкреслюють: знахідка з паризького архіву не применшує зробленого Едісоном відкриття. "Томас Едісон вважається першою людиною, яка змогла записати звук. А насправді він був першим, хто зумів записати звук і відтворити його", - сказав Джованноні.

За його словами, до Скотта і Едісона з можливістю звукозапису експериментували й інші люди. Запис, зроблений Скоттом де Мартінвіллем, буде представлений науковому співтовариству на конференції в університеті Стенфорд в Каліфорнії, повідомляє Би-би-си.

Зараз ви читаєте новину «У Парижі знайдено найстаріший аудіозапис». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі