вівторок, 28 серпня 2007 09:18

У ПАР знайдено найбільший алмаз у історії (ФОТО)

За попередніми оцінками, він удвічі більше свого знаменитого попередника "Куллінана". Той самородок рекордної ваги 3106 каратів був знайдений близько ста років тому поблизу Преторії. Отже новий унікум вагою має наближатися до 7 тисяч каратів, тобто до 1,5 кілограму.

Самородок рекордної ваги 3106 каратів, був знайдений близько ста років тому поблизу Преторії

Поки що невідомо, якою виявиться вага нинішньої знахідки, тим більш - її оцінна вартість. Але запобіжних засобів, не кажучи про безпеку, вжито надзвичайних. Про алмаз повідомили тільки після того, як його доправили до надійного броньованого сховища в Йоганнесбурзі. Відомо лише, що його виявлено в провінції Північно-Західна.

Офіційно оголошено, що найближчим часом будуть проведені точні обміри, зважування алмазу та його фотографування - все це необхідно, аби визначити його подальшу долю. Одне можна сказати з упевненістю: йдеться про рідкісний успіх і про величезну суму. Адже "Куллінан", наприклад, свого часу був подарований урядом бурської республіки Трансвааль британському монархові Едварду VII на знак подяки за надання колонії самоврядування після закінчення англо-бурської війни.

Після розрахунків, що проводилися декілька років, його було розрізано на дев"ять надвеликих діамантів і 96 дещо менших.

Найвагомішою огранованою частиною став "Куллінан I" - грушоподібної форми, вагою 530,2 карата, що отримав назву "Зірка Африки". Він досі залишається найбільшим у світі діамантом і прикрашає скіпетр британського монарха. Другий за величиною діамант, що був отриманий із  "Куллінану", - "Куллінан II" вінчає британську корону. Його вага - 317,4 карата, повідомляє ІТАР-ТАРС.

Зараз ви читаєте новину «У ПАР знайдено найбільший алмаз у історії (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі