середа, 09 січня 2008 11:29

У Пакистані затриманий "наставник" терористів-смертників

У Пакистані арештований відставний армійський майор, якого підозрюють в підготовці терактів за участю смертників. 1 листопада по розробленому ним плану камікадзе висадив автобус з військовослужбовцями військово-повітряних сил - тоді загинули вісім чоловік. Підозрюваного, Ахсана-уль-Хака, затримали в місті Лахор ще 17 грудня, проте інформація про це поступила лише тепер.

У нього були вилучені вибухівка і жилети смертників. Будинок заарештованого розташовується поряд з медресе - мусульманською духовною школою, повідомили в правоохоронних органах. Пізніше за владу затримали ще п"ятьох спільників Хака. Всі вони визнали, що мають відношення до вибуху і що готували аналогічні теракти - зокрема проти політиків.

1 листопада 2007 року камікадзе на мотоциклі протаранив автобус з військовослужбовцями ВВС, який прямував на базу в місті Саргодха, в 170 км. на захід від Лахора. Як вдалося встановити, злочин ісламіст скоїв по намовленню Хака, тісно пов"язаного з рухом "Талібан". Поки таліби перебували при владі в Афганістані, Хак керував табором по підготовці бойовиків на території країни. Проте після падіння режиму фундаменталістів в 2001 році він вимушений був залишити ці дорогу, розповіли представники служб безпеці.

В останні місяці на Пакистан обрушилася хвиля терористичних атак за участю смертників - за цей час загинули близько 400 чоловік, в числі яких була безліч співробітників правоохоронних органів і військовослужбовців.

27 грудня камікадзе убив лідера опозиції і екс-прем"єра Беназір Бхутто в місті Равалпінді. За словами властей, у вбивстві Бхутто повинні особи, пов"язані з "Аль-Каїдою", які ховаються біля афганського еордону. Терористична організація Усами бен Ладена узяла на себе відповідальність за злочин вже на наступній день після вибуху, передає Reuters.

Зараз ви читаєте новину «У Пакистані затриманий "наставник" терористів-смертників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі