середа, 14 листопада 2007 09:41

У Нью-Йорку помер відомий американський письменник

У Нью-Йорку в віці 78 років від серцевого нападу в своїй квартирі на Манхеттені помер відомий американський письменник Айра Лєвін.

Айра Лєвін - автор таких творів, як "Дитина Розмарі", "Передсмертний поцілунок", "Степфордські жінки", "Тріска", "Хлопчики з Бразилії", "Смертельна пастка". Всі вони стали світовими бестселерами і були екранізовані.

Найвідоміший роман письменника "Дитина Розмарі" був опублікований у 1967 році. Однойменний фільм на його основі знятий в 1968 році режисером Романом Поланскі. Лєвін - володар двох премій Едгара По.

Лєвін довгий час вважався найбільш екранізованим письменником. Частіше ніж його книги на екрані з"являлися лише кіноверсії романів Стівена Кінга.

У письменника залишилися троє синів і троє внуків.

Айра Лєвін народився 27 серпня 1929 року в Бронксі (Нью-Йорк). Коли хлопчикові було 13 років, сім"я переїхала на Манхеттен. Батько Лєвіна Чарльз був процвітаючим торговцем іграшками і прагнув, щоб син займався цією ж справою. Проте хлопчика зовсім не цікавила комерція. Він любив читати детективи, а також історії про магію і чаклунство.

Після закінчення школи Лєвін вчився в університеті Дрейка, потім в Нью-йоркському університеті. Він завершив навчання в 1950 році, отримавши ступінь бакалавра по двох дисциплінах. У 1949 році телевізійний канал CBS випустив телеп"єсу "Стара". Вона і стала дебютом молодого автора. Це історія про те, як внучатий племінник і доглядальниця 103-річної старої задумали її вбити і  як старій жінці вдалося обдурити зловмисників.

Наприкінці 1953 року Лєвін був покликаний в армію, де написав безліч сценаріїв для навчальних фільмів. У 1955 він створив сценічну адаптацію знаменитого романа Мака Хаймона "Не час для сержантів". Перший роман Лєвіна – трилер "Передсмертний поцілунок" складався з трьох частин, в кожній з яких розповідь велася від імені іншого персонажа. "Передсмертний поцілунок" був двічі екранізований: у 1956 і в 1991 роках.

У 1967 році Лєвін створив свій найзнаменитіший роман "Дитина Розмарі" про молоду жінку, яка проти своєї волі виносила і народила дитину Сатани. Коли писався цей роман, тодішня дружина Лєвіна – Габріелль Аронсон була вагітна, і Лєвін не дозволяв їй читати цю книгу, поки дитина не з"явилася на світ. Тільки у США "Дитина Розмарі" розійшлася тиражем більше 5 млн екземплярів.

У романі "Степфордські жінки" 1972 року жінки американського містечка підмінені дуже схожими на них роботами. Цей роман також був двічі екранізований, ставився на телебаченні, а пізніше вийшло два його сиквели. П"єса Лєвіна "Пастка" чотири роки йшла на Бродвеї, після чого була екранізована.

У романі "Хлопці з Бразилії" йдеться про фашистів, які сховалися в Бразилії й планували клонувати Гітлера. Ідея створити цей роман прийшла до Лєвіна після того, як він прочитав статтю в одній із газет, де йшлося про клонування, а як найбільш вірогідні фігури, чиї клони могли б створити вчені, називалися Моцарт і Гітлер.

У 1991 році письменник створив роман "Тріска" про молоду жінку, що поселилася в нью-йоркському хмарочосі, де відбуваються таємничі вбивства. Головну роль в кіноверсії книги зіграла актриса Шерон Стоун, передає РИА "Новости".

Зараз ви читаєте новину «У Нью-Йорку помер відомий американський письменник». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі