пʼятниця, 11 січня 2008 12:21

У Німеччині посмертно амністовано палія Рейхстагу

У Німеччині посмертно амністовано палія Рейхстагу
У четвер федеральна судова влада Німеччини оголосила, що голландець, страчений нацистами за підпал будівлі Рейхстагу в 1933 році, амністований посмертно, передає агентство France Presse. Марінус ван дер Люббе, член Комуністичної партії Нідерландів, був амністований на підставі закону про несправедливі судові вироки нацистських судів, що набрав чинності 1998 року.

Пожежа в будівлі Рейхстагу, де засідав контрольований НСДАП парламент, сталася 27 лютого 1933 року, нагадує агентство, за місяць після того, як Адольф Гітлер став канцлером Німеччини. Суд визнав ван дер Люббе винним у підпалі та в державній зраді, і в січні 1934 року йому відтяли голову.

Історики і далі сперечаютися про те, хто організував підпал Рейхстагу. За одними даними, його влаштували агенти Комінтерну, а ван дер Люббе один узяв на себе провину за злочин, щоб привернути увагу німців до фашизму, що набирає силу. Інші вчені переконані, що підпал організували самі нацисти, маючи намір використати інцидент як привід для встановлення диктатури однієї партії, а голландського комуніста зробили "офірним козлом". За деякими джерелами, 24-річний активіст прибув до місця події вже після початку пожежі, а в будівлі виявили понад два десятки вогнищ займання.

Відремонтована і частково перебудована будівля Рейхстагу з 1999 року є місцем роботи нижньої палати парламенту об"єднаної Німеччини. Будівля увінчана скляним куполом, який спроектував відомий британський архітектор Норман Фостер, повідомляє  Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «У Німеччині посмертно амністовано палія Рейхстагу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі