понеділок, 24 грудня 2007 09:26

У Непалі скасують монархію

 Лідери провідних непальських партій домовилися скасувати в країні монархію рішенням парламенту, після чого конституційні збори повинні будуть затвердити це рішення, повідомив генеральний секретар партії "Непальський конгрес" Бімалендра Нідхи.

Відповідна домовленість міститься в угоді, що складається з 22 пунктів, між Комуністичною партією Непалу (маоїстів) і шістьма найбільшими непальськими партіями, підписаній у неділю увечері.

Маоїсти, що склали рік тому зброю,  у вересні вийшли з коаліційного уряду і впродовж більше трьох місяців бойкотували процес політичного врегулювання в країні. Вони добилися повторного перенесення дати намічених на 22 листопада виборів у конституційні збори, які повинні були вирішити долю монархії і написати нову конституцію.

Вимоги вчорашніх бунтівників включали невідкладне проголошення Непалу республікою і проведення виборів на повністю пропорційній основі.

Після підписання угоди міністри від Компартії (маоїстів) погодилися повернутися в уряд. Компроміс також відкриває дорогу до проведення виборів у конституційні збори у квітні на змішаній основі.

Непальські політики вирішили, що 335 представників у 601-місцеві конституційні збори будуть вибрано на основі пропорційної системи, 240 - безпосередньо, тоді як ще 26 депутатів призначить прем"єр-міністр.

Угода передбачає і "запасний" варіант - республіка може бути проголошена тимчасовим парламентом двома третинами голосів недавно перенесених на квітень виборів у конституційні збори, якщо з"ясується, що позбавлений реальних важелів влади і непопулярний король Г"янендра намагається перешкодити їх проведенню. Для цього планується внести зміни у текст тимчасової конституції, яка діє в Непалі.

Маоїсти також пообіцяли протягом місяця повернути власникам землі, захоплені під час десятирічної громадянської війни, а уряд пообіцяв поклопотатися про ветеранів повстанського руху.

Король Непалу Г"янендра після перемоги демократичного руху у квітні 2006 року позбувся практично всіх колишніх повноважень і привілеїв. Розташований у Гімалаях Непал формально залишається останнім індуїстським королівством , проте, за прогнозами експертів, його доля практично передрішена, повідомляє РІА Новости.

Зараз ви читаєте новину «У Непалі скасують монархію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі