середа, 26 грудня 2007 14:58

У небі знайдений найбільший алмаз

Найкрупніший алмаз всіх часів і народів виявлений в небі астрономами. Вага цього коштовного каменя за попередніми оцінками складає 10 млрд трильйонів карат.

Космічний алмаз, по суті, - величезна глиба вуглецю, що кристалізувався, що досягає 4000 км. впоперек, - знаходиться на відстані 50 світлових років від землі в сузір"ї Кентавра. За версією учених, це ні що інше, як серце вимерлої зірки, яка колись світила так само яскраво, як наше Сонце. Астрономи вже дали космічному алмазу ім"я "Люсі",  через пісню "The Beatles" "Lucy in the Sky with Diamonds".

"Щоб досліджувати детальніше цей "камінчик" вам знадобилася б лупа розміром з Сонце", - говорить астроном Тревіс Меткаф з Гарвардського центру астрофізики. Саме Тревіс з колегами виявили алмаз. Космічна дорогоцінна знахідка повністю затьмарила всі земні зразки, найбільший з яких, 546-каратный алмаз "Golden Jubilee", був знайдений в ПАР.

"Люсі", у вузькому колі астрономів відома ще і як "ВРМ 37093" - кристалізований уламок зірки, що відколовся, коли зірка розтратила все своє ядерне паливо і згасла. Більше 40 років учені вважали, що подібні осколки згодом кристалізуються, але тільки зараз припущення перетворилося на впевненість. Гігантський уламок зірки не тільки виблискує, він ще і дзвенить, як гонг, підкоряючись внутрішнім пульсаціям. "Саме визначення характеру цих пульсацій дозволило нам зробити висновок про внутрішню структуру "Люсі", точно так, як і дослідження пульсації землі під час землетрусів, дозволяє геологам робити висновки про те, що приховано під її корою, - говорить Меткаф. - Саме так ми прийшли до висновку, що перед нами - найбільший алмаз галактики". Астрономи стверджують, що через п"ять мільярдів років наше Сонце згасне, а ще через два мільярди воно перетвориться точно на такий же алмаз, який виблискуватиме в центрі колишньої Сонячної системи вже вічно, передає NEWSLAND.

Зараз ви читаєте новину «У небі знайдений найбільший алмаз». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі