Ексклюзиви
четвер, 08 жовтня 2009 08:43

У НАТО і Москви в Афганістані спільні інтереси - генсек

У НАТО і Москви в Афганістані спільні інтереси - генсек

Російська допомога силам НАТО в Афганістані відповідає інтересам Москви. З такою заявою виступив генеральний секретар Альянсу Андерс Фог Расмуссен на щомісячній прес-конференції в Брюсселі.

На його думку, Росія могла б забезпечувати афганські сили безпеки технікою і тренувати військовослужбовців армії Афганістану. Як продовжив Расмуссен, російська влада дала зрозуміти, що також зацікавлена в тіснішій співпраці в Афганістані.

Генсек НАТО відзначив, що Росія може набагато активніше брати участь в кампанії. Афганістан, на думку Расмуссена, одна з тих областей, де у Альянсу і Москви спільні інтереси.

Раніше Москва відзначала, що повністю підтримує боротьбу проти талібів, яку веде в Афганістані НАТО під егідою США. В той же час Росія неодноразово заявляла, що не збирається направляти туди свої війська.

Останнім часом Вашингтон активно займається афганською проблемою, президент США Барак Обама обіцяє вирішити її жорстко. Глава американської адміністрації також намагається укріпити міжнародну коаліцію.

В даний час між Москвою і Вашингтоном діє угода про транзит вантажів до Афганістану. Повітряний простір РФ для військового транзиту був відкритий 6 вересня. За даними ЗМІ, транзит поки не здійснюється.

Росія і США також співпрацюють в питанні боротьби з наркотрафіком в регіоні. За останніми даними, російські фахівці передали США дані про 175 наркокартелів, що діють в Афганістані, і розраховують отримати відомості на 50 афганських наркобаронів.

Расмуссен зайняв пост генсека Альянсу в серпні 2009 року. Він неодноразово висловлювався за відновлення і розвиток діалогу з Росією, який уривався після конфлікту на Кавказі минулого року. На думку генсека НАТО, співпрацю військово-політичного блоку і Москви необхідно зробити настільки привабливою, щоб від неї було важко відмовитися, повідомляє NEWSru.com.

Зараз ви читаєте новину «У НАТО і Москви в Афганістані спільні інтереси - генсек». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути