четвер, 18 жовтня 2007 15:02

У найближчій до Землі галактиці знайшли чорну діру

Учені-астрономи з різних країн за допомогою телескопів Chandra і Gemini побачили дуже масивну чорну дірку зоряного типу в одній з найближчих до нас галактик M33.

За словами вчених, ця чорна дірка в галактиці розташована від нас на відстані приблизно 3 мільйони світлових років, обертається навколо загального центру мас разом з величезною зіркою-компаньйоном.

Астрономи встановили масу цього об"єкту, що позначається як M33 X-7. Як з"ясувалося, вона опинилася в 15,7 разу більше маси нашого Сонця. Це робить M33 X-7 наймасивнішою зоряною чорною діркою зі всіх, нині відомих.

Дослідники зазначають, що поки не можуть пояснити виникнення такої великої чорної дірки в M33 X-7, та ще і на такій маленькій орбіті з близьким компаньйоном.

Річ у тому, що за розрахунками вчених, батьківська зірка цієї чорної дірки повинна була б мати масу, що перевищує масу уцілілої зірки. А це практично неможливо, оскільки такий об"єкт дуже інтенсивно втрачав би свої зовнішні шари.

Маса зірки-компаньйона цієї чорної дірки в 70 разів перевищує масу Сонця. І вона затьмарює чорну дірку кожні три з половиною дні. Врешті решт, цей компаньйон неминуче вибухне у вигляді нової, і тоді в системі опиняться одразу дві чорні дірки, передає Newsru.

Зараз ви читаєте новину «У найближчій до Землі галактиці знайшли чорну діру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі