субота, 08 вересня 2018 18:15

У МЗС розповіли, як укладався договір про внутрішні води з Росією

У МЗС розповіли, як укладався договір про внутрішні води з Росією
Договір про внутрішні води з Росією укладався під тиском - МЗС. Фото: Stes

Договір щодо акваторії Азовського моря і Керченської протоки, підписаний під тиском РФ, назвали формальною поразкою України.

Про це написали заступник міністра закордонних справ Олена Зеркаль та радник глави МЗС Тарас Качка у своїй статті для DT.UA.

"Врегулювання відносин в акваторії Азовського моря та Керченській протоці завжди вважалося сумнівним зважаючи на компроміси, до яких нас спонукали відверто недружні дії Росії як у 1990-х, коли вони постійно перешкоджали свободі рибальства та навігації, так і на початку 2000-х — у зв'язку з будівництвом на Тузлі", - йдеться в матеріалі.

В статті нагадується, що Росія хотіла залишити все як було за часів Радянського Союзу: "У випадку Азову та Керченської протоки — це статус внутрішніх вод".

"Нарешті після відвертої погрози силою на Тузлі Росія начебто домоглася свого, і Україна підписала документи про те, що Азовське море і Керченська протока "історично є внутрішніми водами України і Російської Федерації" або "внутрішніми водами двох держав". Чи було це поразкою України? Формально — так", - пишуть Зеркаль та Качка.

Автори зазначають, що концепція внутрішніх вод України і РФ так ніколи й не реалізувала себе.

"Єдиним працюючим елементом цієї концепції є взаємна свобода навігації України і Росії в усій акваторії Азовського моря. Всі решта суверенних прав лишилися індивідуальними і реалізовувалися кожною стороною в своїй частині Азову", - йдеться в матеріалі.

В статті також нагадали, що Україна 2016 року ініціювала судовий розгляд порушень морського права з боку РФ. У серпні цього року арбітри вирішили розділити процес на дві складові — юрисдикційну і по суті.

"Це найоптимальніший шлях до чіткості й однозначності в Азовському морі. Це те, чого Росія завжди уникала. Адже все, чого вона прагнула, — це створити такий туманний стан, в якому важать лише політика і сила. Від своїх намірів РФ не відмовилася. Навіть формально — заперечення проти юрисдикції трибуналу щодо морського права означає одне: на думку Росії, немає іншого шляху, ніж політичні домовленості на праві сильного", - запевняють автори.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Порошенко зробив важливу заяву щодо виборів

"Тому помиляється той, хто думає, що, денонсувавши угоди щодо Азову, ми легко й невимушено доб'ємося визнання належної нам акваторії з боку РФ", - кажуть представники ЗМІ.

На думку авторів статті, єдиний шанс для України - ретельно готувати позицію щодо юрисдикції і захищати інтереси країни всіма правомірними способами.

"На додачу до того, що ми по суті праві, на нашу користь грає й те, що ми не приховуємо того, як непросто формувалася договірна база з Російською Федерацією щодо Азову. Навпаки — висвітлення всіх деталей і нюансів яскраво доводить, під яким тиском перебувала Україна і в яких умовах формувалася чинна договірна база", - пишуть вони.

Президент Петро Порошенко виключив можливість укладення миру з Росією на умовах капітуляції України. На уточнювальне запитання, коли саме буде мир, глава держави не дав точної відповіді.

Зараз ви читаєте новину «У МЗС розповіли, як укладався договір про внутрішні води з Росією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі