вівторок, 25 вересня 2007 17:49

У Москві судять банкірів, що "відмили" 2,5 мільярда рублів

Останкинській суд Москви в понеділок санкціонував арешт другого фігуранта скандальної справи про незаконне обналічиванії і відмивання крупних грошових сум - головного фахівця департаменту розвитку Банку проектного фінансування (БПФ) Тетяни Горбачевой. В п"ятницю був арештований її передбачуваний спільник - керівник додаткового офісу "Перового" ВАТ "Майстер-банк" Дмитро Андросюк.

Засідання з питання про запобіжний захід для Горбачевой було повторним. Перше відбулося в п"ятницю, коли перед суддею з"явився і другий фігурант справи - керівник перовського офісу Майстер-банка Дмитро Андросюк. Андросюка заарештували, а щодо Тетяни Горбачевой суд рішення не прийняв. Слідчий слідчої частини ГУМВД по ЦФО Дмитро Жігарев, мотивуючи необхідність арешту Горбачевой, зокрема, заявив, що, знаходячись на волі, вона може сховатися.

За словами слідчого, у підозрюваної навіть не було постійного місця проживання. Тетяна Горбачова у відповідь заявила, що має квартиру в Одинцовському районі Підмосков"я. До того ж підозрювана повідомила, що вагітна. Проте довідок про право власності на квартиру і вагітність її захист надати не змогла. Суд відклав розгляд питання на 72 години. Понеділкове засідання почалося з того, що адвокати Горбачової надали судді документи на квартиру і довідку про вагітність. Цього разу засідання зайняло трохи більше години. Зваживши аргументи сторін, суд ухвалив Тетяну Горбачову заарештувати.

Як розповіли в ГУМВД по ЦФО, кримінальна справа за фактом незаконної банківської діяльності, по якій проходять Тетяна Горбачова і Дмитро Андросюк, була збуджена слідчою частиною главку на початку серпня 2007 року. Документувати ж діяльність злочинної групи (за версією слідства, в неї крім заарештованих входили ще дві люди) оперативники ГУМВД по ЦФО почали з 2006 року, коли всі фігуранти справи працювали в БПФ.

Судячи з усього, саме тоді підозрювані розробили схему відмивання крупних сум з подальшим їх виводом на рахунки зарубіжних компаній. Гроші переводили через рахунки декількох фірм-однодневок, зареєстрованих на загублені паспорти. Таким чином реальні власники йшли від сплати податків. За даними нишпорок, тільки через одну підставну фірму за останні місяці було укрито від податків більше 2,5 мільярдів рублів. Як затверджують сищики, співробітники банків отримували за свої послуги винагороду в розмірі від 3% до 7%.

Першим 19 вересня 2007 року затримали Дмитра Андросюка. Його узяли рано вранці, коли банкір вийшов з свого будинку на 11-ій Парковій вулиці і збирався їхати на роботу (Тетяну Горбачову затримали ближче до вечора). Оперативники привезли його в головний офіс Майстер-банка (Руновській провулок, 12). "Представники МВС пред"явили запит на документи, пов"язані з обслуговуванням рахунків фізліца, нашого клієнта, і отримали їх", - заявила тоді начальник прес-служби Майстер-банка Ірина Кошурникова. По даним, цим "фізліцом" опинився сам Андросюк. За версією слідства, деякі операції Андросюк здійснював як фізична особа: зокрема, крупні суми були переведені за рубіж через рахунки зареєстрованої на його ім"я фірми-однодневки. Під час обшуку в столичній квартирі і на дачі Андросюка в Калузькій області оперативники виявили підроблений друк фірм-одноднівок., пише "Комерсант"

Зараз ви читаєте новину «У Москві судять банкірів, що "відмили" 2,5 мільярда рублів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі