вівторок, 29 січня 2008 12:38

У міжнародний розшук оголошено індійського лікаря, що торгував нирками

Індійський лікар, що володів нелегальною клінікою з пересадки нирок, оголошено в міжнародний розшук, пише The Times.

Індійська поліція викрила клініку минулого тижня. Вона розташовувалась у приватному будинку в передмісті Делі. Арештовані один з лікарів, водій і ще декілька співробітників клініки. Поліції також вдалося врятувати п"ятьох людей, троє з яких нещодавно перенесли операцію з видалення нирки і потребували госпіталізації. Поліція припускає, що в клініці було здійснено від 500 до 600 таких операцій.

Організаторові незаконного бізнесу, індійському докторові Аміту Кумару вдалося втекти. Представники поліції припускають, що він міг скористатися зв"язками з іноземними пацієнтами і сховатися за кордоном. Фотографії злочинця розіслані в усі аеропорти країни.

Усі донори були малозабезпеченими робітниками, у деяких не питали згоди на операцію. Кумар платив за кожну нирку від 50 до 100 тисяч рупій (від 1200 до 2500 доларів США), а продавав іноземним клієнтам (в основному, жителям Великої Британії, США, Саудівської Аравії, Канади і Греції) за 1,5 мільйона рупій (38 тисяч доларів). У 1994 році поліція заарештувала Кумара за аналогічні злочини, але він зумів сховатися.

Торгівля людськими органами була заборонена в Індії 1994 року, але, за даними місцевих правоохоронних органів, в країні щорічно здійснюється до двох тисяч незаконних операцій з пересадки донорської нирки. Однією з проблем у боротьбі з цим нелегальним бізнесом є корумпованість поліцейських, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «У міжнародний розшук оголошено індійського лікаря, що торгував нирками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі