четвер, 28 лютого 2008 08:10

У Македонії протестують проти пропозицій ООН щодо перейменування країни

У столиці Республіки Македонія в середу ввечері пройшла демонстрація проти пропозицій ООН щодо врегулюванню спору з Грецією, повідомило зі Скоп"є грецьке державне телебачення.

Демонстрація і мітинг були організовані "Демократичною партією за македонську національну єдність" прем"єр-міністра країни Ніколи Груєвського.

За словами організаторів демонстрації, македонці зібралися для того, щоб "захистити конституційне ім"я своєї країни". Греція заперечує проти назви "Республіка Македонія" для свого сусіда, оскільки ім"я Македонія носить і провінція на півночі Греції. У Афінах також вважають, що така назва колишньої югославської республіки може означати потенційні територіальні претензії до Греції.

Демонстранти, присутні на одній із площ Скоп"є, співали пісні і розмахували прапорами країни. На імпровізованій сцені пройшов концерт місцевих виконавців.

Демонстрація пройшла мирно, хоч і під жорстким контролем поліції. Жодних агресивних гасел на адресу Греції не висувалося, якщо не рахувати образливого для греків панно, яке, втім, швидко прибрали.

У самій же Греції наступного тижня заплановані демонстрації ультраправих, які протестують проти того, щоб слово "Македонія" було присутнє в офіційному найменуванні сусідньої країни.

Тим часом наприкінці поточного тижня в Нью-Йорку мають поновитися переговори грецької і македонської сторін за пропозиціями посередника ООН Метью Німіца.

Посередник запропонував п"ять можливих найменувань для колишньої югославської республіки. У його пропозиціях міститься також вимога до двох країн відмовитися від можливості пред"являти один до одного територіальні претензії. Афінам і Скоп"є пропонується також спільно використовувати назву "Македонія" і прикметник "македонський".

У випадку, якщо до початку квітня не буде знайдено взаємоприйнятне рішення, Греція погрожує накласти вето на запрошення Республіки Македонія в НАТО. У Скоп"є сподіваються отримати запрошення вже на саміті НАТО в Бухаресті 2-4 квітня, повідомляє РИА Новости.

Зараз ви читаєте новину «У Македонії протестують проти пропозицій ООН щодо перейменування країни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі