понеділок, 17 січня 2011 13:14

У Львові вшанували пам'ять студентів замордованих "енкаведистами"

У Львові вшанували пам'ять студентів замордованих "енкаведистами"

У Львові на території Меморіалу "Тюрми на Лонцького" проходить вшанування пам'яті 59-ти студентів, яких у 1941 році радянська влада засудила за приналежності до ОУН та антирадянську діяльність.

Як повідомив кореспондент Gazeta.ua, на захід зібралося близько 300 людей. Переважно це старші люди. Є червоно-чорні прапори.

Отці Української греко-католицької церкви відправили панахиду. Четверо студентів з різних вишів здійснили покладання вінків до хреста Меморіалу "Тюрма на Лонцького". Лампадами виклали на землі число 59.

Голова Львівської облради і член ВО "Свобода" Олег Панькевич, який виступив на заході, присоромив чинну владу за те, що не вшановує подібних подій.

"Люди, які тут загинули, зовсім не казкові герої. Вони так само думали про своє майбутнє, навчалися, планували свій фах, але не боялись загинути за майбутнє. Сором нашій владі, яка до сьогодні не склала календаря історичних подій. Зате нам кажуть відзначати свята наших окупантів, які замучили цих студентів і не тільки. Отже, нам треба відновлювати правдиві сторінки нашої історії", - наголосив він.

У свою чергу голова Львівської облдержадміністрації Михайло Цимбалюк визнав цю провину влади. Він сказав, що влада дійсно завинила, бо ми досі не знаємо де поховані ці студенти та яка доля їхніх сімей.

Протягом трьох днів, 17–19 січня 1941 року, відбувався показовий суд над 59-ма молодими студентами львівських університетів, а також учнями шкіл та гімназій. Наймолодшій було 15 років, найстаршому — 30. 19 засуджених 14 квітня 1941 розстріляли, інші отримали термін від 4 до 10 років позбавлення волі. Одну студентку депортували за кордон. Донині невідоме місце поховання страчених 19 молодих людей.

Зараз ви читаєте новину «У Львові вшанували пам'ять студентів замордованих "енкаведистами"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі