четвер, 26 листопада 2009 08:28

У Львові перепоховають жертв репресій (ФОТО)
6

28 листопада в рамках заходів до Дня пам"яті жертв голодомору на Личаківському кладовищі у Львові відбудеться перепоховання останків загиблих від голоду та репресій 1946-1947 років.

Про це повідомляє прес-служба Львівської залізниці.

За її даними, 602 останки було виявлено та ідентифіковано впродовж 2005-2008 років на території Підзамчівської дистанції колії Львівської залізниці.

Львівська залізниця від початку розкопок, ініційованих обласною історико-просвітницькою правовою організацією ім. В. Стуса "Меморіал", до їх закінчення не залишалася осторонь.

Нещодавно на станції Підзамче на спомин про невинно закатованих людей залізничники встановили меморіальну дошку, а рік тому на місці, де під час ремонтних робіт виявили перші останки, з ініціативи Львівської магістралі створена капличка Пресвятої Богородиці.

Понад чотири роки кістки замордованих людей зберігалися у службових приміщеннях дистанції колії. Також залізниця оплатила роботу патологоанатомів, які здійснювали ексгумацію віднайдених останків та виготовила у 2008 році понад 500 міні-трун для вже ідентифікованих на той час решток закатованих людей. Загалом усі ці роботи обійшлися Львівській залізниці майже у 1 млн. грн.

Пошуком останків займалася історико-просвітницька правозахисна організація "Меморіал імені Василя Стуса".

Спеціалісти товариства знайшли також три архівні документи. В них ідеться про те, що у Львові у 1946-1947 роках було "утилізовано" близько трьох тисяч осіб. Де захоронено решту, крім цих 602, не відомо.

За матеріалом УНІАН

Зараз ви читаєте новину «У Львові перепоховають жертв репресій (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі