понеділок, 15 жовтня 2007 14:17

У Луврі покажуть роботи українського скульптора (ФОТО)

 

 

Найближчим часом у Луврі (Париж) відкриється експозиція дерев"яних і кам"яних скульптур Іоанна Георга Пінзеля, митця західної Україні ХVIII століття. У відповідь Лувр обіцяє привезти до Львова шедеври з свого зібрання.

Його часто називають Галицьким Мікеланджело. Майстер Пінзель отримав європейську освіту, знав міфологію, історію Русі. Серед його робіт - відома скульптура Невільник, що розриває ланцюги, присвячена знищенню козацької Запорізької Січі.

Більше всього робіт Пінзеля знаходиться у Львівській галереї мистецтв, частина творів - у Баварському національному музеї у Мюнхені. Одне з розпять встановлене у Вроцлавському костьолі.

Крім того, у 2010 році у Луврі відкриється виставка Свята Київська Русь. З метою відбору експонатів на цю виставку у липні нинішнього року  Чернігів відвідали директор Паризького Лувру Анрі Лоретт, головний хранитель фондів Жан Дюпон і директор французького центру у Києві Мат"є Арден.

Іоанн Пінзель - видатний український скульптор другої половини ХVIII століття. У 1750-60-х роках працював у Львові, Ходовичах, Монастирську і Бучачі. Його походження, деталі особистого життя, зовнішність, а також обставини смерті невідомі.

2007 рік проголошено роком Іоанна Георга Пінзеля у трьох областях України - Львівській, Тернопільській, Івано-франківській.

За матеріалами  Радио Свобода

Зараз ви читаєте новину «У Луврі покажуть роботи українського скульптора (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі