пʼятниця, 30 січня 2009 12:13

У Лозовій вандали знищили пам"ятний хрест, встановлений на честь воїнів УНР

У місті Лозова (Харківська область) невідомі зловмисники за допомогою зварювального апарату знищили меморіальний хрест, встановлений в 1991 році на честь полеглих воїнів Української народної республіки (УНР).

Це трапилося напередодні вшановування пам"яті героїв Крут 29 січня.

Як повідомили в Київській міській організації Союзу української молоді, представники лозовської громадськості подали заяву у відділ УМВС. На місці акту вандалізму побувала оперативна група, про злочин були проінформована місцева влада.

13 жовтня 1991 року на насипаному кургані був встановлений дерев"яний хрест, який освятили священики УГКЦ з Івано-Франківська. Пізніше над ним було здійснено декілька актів вандалізму, тому замість дерев"яного хреста був поставлений залізний.

Нагадаємо, 29 січня 1918 року близько 300 українських студентів стали в оборону залізничної станції під селищем Крути, щоб не допустити просування більшовицької армії до Києва. Більшість українських хлопців загинули в нерівному бою з військами радянської Росії. Ті, хто потрапив в полон, були розстріляні. З часом тіла загиблих урочисто поховали на Аскольдовій Могилі в Києві, повідомляє Ліга.

Зараз ви читаєте новину «У Лозовій вандали знищили пам"ятний хрест, встановлений на честь воїнів УНР». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі