Ексклюзиви
четвер, 13 березня 2008 09:04

У Латвії знову просувають закон про ув"язнення за заперечення радянської окупації

Сейм (парламент) Латвії у четвер обговорить поправки до Кримінального закону, які передбачають кримінальну відповідальність за публічне заперечення факту окупації Латвії Радянським Союзом. Законопроект передбачає покарання позбавленням волі на строк до трьох років або штрафом у розмірі до 60 мінімальних місячних зарплат (16800 доларів). Поправки розробило і внесло до парламенту партійне об"єднання "Вітчизна і свобода"/Рух за національну незалежність Латвії, яке входить у правлячу коаліцію.

У разі ухвалення закону, твердження про те, що в 1940 році Латвія добровільно вступила до складу СРСР стане злочином.

Цей закон загрожує кримінальною відповідальністю, зокрема, ветеранові сейму Олександру Голубову, який вже 15 років заперечує радянську окупацію Латвії, стверджуючи, що в 1940 році президент Карліс Улманіс "юридично зробив усе, щоб вважалося, що Латвія добровільно приєдналася до СРСР".

Заперечує окупацію і лідер Соцпартії Латвії Альфред Рубікс. Від імені партії він звернувся до президента, спікера сейму і глави уряду із закликом не допустити ходу легіонерів СС 16 березня.

Нагадаємо, що в січні 2007 року депутати об"єднання "Вітчизна і свобода" подавали такий самий законопроект, але Сейм його не прийняв, повідомляє NEWSru.

Зараз ви читаєте новину «У Латвії знову просувають закон про ув"язнення за заперечення радянської окупації». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути