четвер, 10 квітня 2014 19:35

У Криму змусили звільнитися директора Української гімназії

У Криму змусили звільнитися директора Української гімназії
Фото: radiosvoboda.org

Директор єдиної в Криму української школи-гімназії Наталя Руденко змушена була написати заяву про звільнення під тиском чиновників Сімферопольської міської ради та представників "самооборони Криму".

Як повідомила журналістам сама Руденко, вранці в четвер біля гімназії пройшов мітинг з вимогою її звільнити, в якому брало участь кілька десятків людей, які стверджували, що вони батьки учнів, а також представники "кримської самооборони".

Учасники мітингу через свого представника висунули їй претензії про відсутність у гімназії російської символіки і підручників. "Я їм пояснила, що виконую ті постанови, які мені надходять. У мене є наказ та інструкції, що стосуються української символіки, інших не надходило. Якщо надійдуть - будемо робити те, що нам напишуть, але поки що нам нічого не надсилали", - розповіла Руденко.

Після акції в школу прибули заступник міського голови Сімферополя Ілля Глазков та начальник Управління освіти сімферопольської міськради Тетяна Сухіна, які також запропонували директору звільнитися самої, попередивши, що інакше звільнять "по статті".

"Прийшов заступник міського голови Глазков і начальник управління освіти - вони запропонували звільнитися... Я вибрала варіант звільнення за угодою сторін", - розповіла Руденко.

При цьому, говорячи про подальшу долю школи-гімназії у зв'язку з раніше висловленими в кримських ЗМІ заявами міністра освіти, науки і молоді Криму Наталії Гончарової, яка не виключила, що українська гімназія в Сімферополі може бути перетворена в російську, Руденко нагадала, що в проекті Конституції Республік Крим, який у п'ятницю планує затвердити Держрада Криму, міститься положення про те, що на півострові будуть три державні мови: російську, українську і кримськотатарську.

За її словами, віце-мер Сімферополя И.Глазков на зборах завучів гімназії запевнив їх, що вона залишиться українською. "Влада зараз говорить, що можуть бути (в гімназії - Gazeta.ua українські і російські класи, двомовність може бути. Тобто її статус української як би зберігається. Це те, що сьогодні говорять, а як буде насправді - я не знаю", - сказала вона, зазначивши, що згідно зі статутом гімназії вона є школою з українською мовою навчання.

Руденко також повідомила, що в даний час в українській гімназії навчається 906 учнів, хоча раніше було близько 950. Частина школярів поїхала разом з батьками після анексії Криму Росією.

Руденко очолювала Навчально-виховний комплекс "Українська школа-гімназія" з моменту її заснування в 1997 році. У 2004 році для гімназії було побудовано нову сучасну будівлю на відкритті якого був присутній президент України Леоніда Кучми. Українська школа-гімназія у 2006 році увійшла до сотні кращих шкіл України.

В даний час близько 600 шкіл в Криму тільки в 7 навчання відбувається українською мовою і в 14 - кримськотатарською.

Зараз ви читаєте новину «У Криму змусили звільнитися директора Української гімназії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі