вівторок, 08 січня 2008 10:17

У Косово створений коаліційний уряд

Дві головні партії Косова сформували коаліцію, яка має намір проголосити незалежність краю від Сербії, повідомляє британська телерадіокорпорація Бі-Бі-Сі. На чолі коаліційного уряду стане лідер Демократичної партії Косова і колишній польовий командир Хашим Тачі. Семеро його колег по Демократичній партії Косова отримають міністерські портфелі.

Нинішній президент краю Фатмір Сейдіу, що очолює Демократичну лігу Косова, залишиться на своєму посту. Міністерські пости в кабінеті отримають п"ять його однопартійців.

Обидві партії виступають за незалежність краю, проте до президентських виборів у Сербії, які відбудуться за 13 днів, гучні заяви про відділення від Сербії, швидше за все, не лунатимуть.

Албанська більшість Косова сподівається, що США і Європейський союз визнають незалежність на сьогодні сербського краю, попри заперечення з боку Росії.

Тим часом, на думку Москви, проголошення незалежності Косова без згоди Сербії нанесе шкоду системі міжнародних відносин, що склалася, і створить небезпечний прецедент. Росія наполягає на продовженні переговорів за участю Сербії.

Зі свого боку в США і Євросоюзі вважають, що, оскільки всі переговори щодо статусу краю Косова завершувалися безрезультатно, немає сенсу їх продовжувати і зберігати нинішній статус-кво.

У грудні президент Сербії Борис Тадіч заявив, що його країна ніколи не визнає незалежність Косова. Він додав, що Сербія може звернутися до міжнародних судів з позовом, що оспорює законність одностороннього проголошення незалежності Косова, повідомляє ИНТЕРФАКС.

Зараз ви читаєте новину «У Косово створений коаліційний уряд». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі