середа, 21 травня 2008 09:31

У космосі зафіксовано спалах, здатний знищити все живе

У космосі зафіксовано спалах, здатний знищити все живе
Астрономи повідомляють, що зірка, що поставила рекорд, входить до числа наших сусідів - до неї всього 16 світлових років.

Дослідницький зонд Swift зафіксував на зірці в сузір"ї Ящірки, подібної до нашого Сонця, рекордний спалах, зіставимий за потужністю з тисячею сонячних спалахів, повідомляє НАСА.

Сонячні спалахи - вибухи, що вивільняють гігантську енергію, відбуваються на нашому світилі регулярно, частішаючи в роки сонячної активності. Проте учені стверджують, що, якби спалах на Сонці мав би потужність, зіставну з відміченим рекордом, на Землі було б повністю знищено і життя, і атмосферу, передає Росбалт.

За словами фахівців, зірка, що поставила рекорд, що має позначення EVLacertae, входить до числа наших сусідів - Землю відокремлює від неї лише 16 світлових років. Це червоний карлик, такий, як більшість інших зірок у Всесвіту. Він світить з силою, рівною приблизно одному відсотку сонячної світимості, а його маса співставна з третю сонячною.

"Це маленька холодна зірка, яка випустила титанічний спалах. Спалах, подібний цьому, може знищити атмосферу жилої планети, убити все живе на її поверхні", - говорить Рейчел Остен (RachelOsten), співробітник центру НАСА імені Годдарда.

Спалах був вперше зафіксований за допомогою російського приладу "Конус" на супутнику НАСА Wind вранці 25-го квітня. Рентгенівський телескоп зонда Swift засік її менш ніж за дві хвилини і намагався "подивитися" на зірку в ультрафіолетовий і оптичний телескоп, але спалах виявився таким яскравим, що телескоп довелося вимкнути з міркувань безпеки.

Яскравість зірки в рентгенівському діапазоні повернулася до колишнього рівня тільки через вісім годин.

Зірка EV в сузір"ї Ящірки, хоча і розташована недалеко від нас, через свою низьку світимість має зоряну величину лише 10 одиниць - набагато нижче, ніж можна бачити неозброєним оком.

Проте у момент спалаху, її дві години можна було б спостерігати неозброєним оком, якби зірка знаходилося у цей момент на доступній для спостереження ділянці нічного неба.

Зірка EV відносно молода, її вік оцінюється приблизно в декілька сот мільйонів років. Зірка здійснює повний оборот кожні чотири дні, тобто обертається набагато швидше за Сонце, яке здійснює повний оборот за чотири тижні.

Швидке обертання створює сильні магнітні поля, які в сотні разів перевищують по силі магнітне поле Сонця. Енергія, запасена в магнітному полі, і живить гігантські спалахи.

"Надзвичайна яскравість спалаху дала нам незвичайну можливість вивчити зоряний спалах секунда за секундою, щоб побачити, як вона розвивається", - говорить Стівен Дрейк з Годдардовського центру.

Оскільки зірка EV в 15 разів молодша за Сонце, це відкриває землянам можливість заглянути в ранню історію Сонячної системи.

Молоді зірки обертаються швидше і породжують могутніші спалахи, як це відбувалося з Сонцем в перший мільярд років її історії, коли воно випустило мільйони спалахів, здатних уразити Землю і інші планети.

Зараз ви читаєте новину «У космосі зафіксовано спалах, здатний знищити все живе». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі