четвер, 03 липня 2008 09:17

У Копенгагені осквернили могилу Ганса Хрістіана Андерсена

На головному кладовищі Копенгагена 2 липня були списані графіті декілька надгробків, зокрема на могилах письменника Ганса Хрістіана Андерсена і фізика Нільса Бора. Пам"ятник на могилі Андерсена, що виготовлений з пористого пісковика, буде важко привести в первинний стан.

Як заявив прес-секретар поліції Флеммінг Стін Мунк, акт вандалізму був пов"язаний із зносом в березні 2007 року будинку Ungdomshuset ("Будинок Молоді") - центру копенгагенського андеґраунду. Не так давно влада міста очистили від графіті стіну кладовища, списану захисниками будинку, і тепер на надгробках з"явилися написи: "Ви заберете нашу стіну - ми заберемо ваші могили".

Ungdomshuset з 1982 по 2007 рік служив концертним майданчиком музичного андеґраунду, в нім виступали Бьорк та Нік Кейв. Також він був місцем зустрічей членів різних лівацьких і анархістських угрупувань.

У 1996 році будівля була пошкоджена пожежею і прийшла в аварійний стан. У березні 2007 року після тривалого конфлікту муніципалітет міста, що володів будинком, зніс його. Результатом цього стали молодіжні заворушення, що прокотилися по всій Данії, і в листопаді 2007 року було ухвалено рішення про виділення молодіжному центру нової будівлі, проте конфлікт не був вичерпаний.

Також останніми роками від рук різних вандалів неодноразово страждав копенгагенський пам"ятник Русалочці - героїні одного з творів Андерсена. Її наряджали в хіджаб, скидали у воду, фарбували в рожевий колір, обезголовлювали і навіть підривали, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «У Копенгагені осквернили могилу Ганса Хрістіана Андерсена». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі