понеділок, 14 вересня 2009 12:00

У Київ привезли Почаївську чудотворну ікону

У Київ привезли Почаївську чудотворну ікону

У Київ привезли Почаївську чудотворну ікону Божої Матері.

Святиню привезли в столицю в рамках урочистостей з нагоди 450-річчя її принесення на Волинь.

Віруючі зустріли чудотворний образ на Залізничному вокзалі і хресним ходом пронесли до Києво-Печерської лаври. Хід зі святинею пройшов центральними вулицями столиці. За оцінками правоохоронців, у хресному ході взяли участь близько 10 тис. чоловік.

У Києво-Печерській лаврі Почаївську ікону зустріли предстоятель Української православної церкви Митрополит Володимир і духівництво. Перед Успенським собором відслужили молебень, після якого ікону перенесли в Трапезний храм, де всі охочі могли прикластися до неї.

Після закінчення молебня, у своєму зверненні до присутніх, Митрополит Володимир висловив сподівання, що перебування Почаївської ікони Божої Матері в різних куточках України допоможе подолати церковний розкол та об`єднає український народ.

"Сьогодні Сама Цариця неба і землі прибула до Києва, щоб разом з нами прославити Її сина і (віруючі мали можливість) помолитися один за одного. У нас є Матір Божа, і в нас є чудотворна сила, яку Їй дав Господь", - сказав Митрополит Володимир.

Близько опівночі в Трапезному Храмі відбулася літургія з молебнем і читанням акафісту Почаївській іконі Божої Матері. Цією ж ночі безцінну реліквію перенесли в Храм Усіх святих, який знаходиться на місці будівництва кафедрального собору Христового Воскресіння (ст. м. "Либідська", Залізничне шосе, 3).

Як повідомили в прес-офісі УПЦ, щодня о 9.00 у цьому храмі розпочинатиметься Божественна літургія, після якої перед Почаївською іконою Божої Матері служитимуть молебень. Також молебень з акафістом Пресвятій Богородиці служитимуть о 14.00, 16.00, 18.00. Ікона пробуде в Києві до 21 вересня.

22 вересня чудотворну ікону повезуть до Канади, де до неї зможуть прикластися віруючі в Торонто, Монреалі, Оттаві, Ванкувері, Калгарі, Едмонтоні, Ріджайні і Вінніпегу. 11 жовтня Почаївська ікона повернеться до Києва в Свято-Успенську Києво-Печерську лавру, а з 15 жовтня розпочнеться Всеукраїнський хресний хід по Україні. Перед тим, як повернутися в Почаїв, святиня побуває в Москві.

Як повідомлялося, 5 серпня в Свято-Успенській Почаївській лаврі проходили урочистості з нагоди 450-річчя принесення Почаївської ікони Божої Матері на Волинь.


Чудотворна Почаївська ікона Божої Матері - одна з найбільш шанованих православною церквою. Зберігається в Почаївській лаврі (м. Почаїв Кременецького району Тернопільської області).

Ікона написана масляними фарбами у візантійському стилі на дошці з липи. Вона зображає Матір Божу до пояса з Богодитям на правій руці. Також на іконі зображені святі: пророк Ілля, мученик Мина, першомученик Стефан, преподобний Авраамій. Знизу - святі жінки: Параскева, Катерина, Ірина-діва.

Згідно з переказом, оригінал ікони ніколи не повинен покидати межі обителі. У поїздках і хресних ходах за межами Почаївської лаври бере участь чудотворна копія ікони, яка датується тим же часом, що й оригінал.

У 1597 році монастирю ікону подарувала багата вдова Ганна Гойська, котра володіла Почаєвом у другій половині XVI століття. Свого часу на знак подяки за сердечний прийом цю ікону Ганні подарував грецький митрополит Неофіт. Г.Гойська просила Пречисту про зцілення сліпого від народження брата Пилипа. І сталося диво - він прозрів. Після такого дива Г.Гойська з хресним ходом перенесла її на Почаївську гору для загального поклоніння і щедро наділила монастир землями.

У 1866 році для чудотворної ікони була виготовлена риза із золота. Для прикрас використане коштовне каміння.

За матеріалом УНІАН

Зараз ви читаєте новину «У Київ привезли Почаївську чудотворну ікону». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі