субота, 28 червня 2008 11:25

У Києві з"явиться перша в Україні ікона для сліпих

У Києві до 1020-річчя хрещення Русі випустять літографічну ікону князя Володимира для сліпих.

Незрячі зможуть доторкнутися до ікони і "прочитати" зображення.

"Ікона князя Володимира - це перша ікона для сліпих, яка випускається в Україні. Вона буде надрукована на картоні з глибоким тисненням образу. Вгорі напишемо шрифтом Брайля українською мовою - "Ікона святого рівноапостольного князя Володимира", а внизу - "1020-річчя хрещення Русі", - сказав один з ініціаторів проекту, настоятель храму Святого князя Володимира архімандрит Феодосій.

Прообразом літографічної ікони стала ікона князя Володимира, котра зараз знаходиться в однойменному храмі в Печерському районі столиці. У 2005 році спеціально для церкви її виготовила киянка Тетяна Петренко.

"Чому князя Володимира? Як відомо з життєпису, Владимир незадовго до хрещення Русі осліп, і був незрячим до самої купелі. А, охрестившись, прозрів не лише духовно, а й тілесно. Це було диво. Може, воно й стало підставою до подальшого хрещення Русі. Тому князь Володимир якоюсь мірою протегує сліпим", – розповів архімандрит Феодосій.

Літографічна копія ікони буде формату А5. Надрукують її в друкарні під Києвом. Готуються випустити 10 тис. примірників. За словами священика, така кількість ікон з тисненням - рекорд не лише в Україні, а й у світі.

Перші картонні ікони, які зійдуть з конвеєра в середині липня, освятить митрополит Української православної церкви Московського патріархату Володимир. Після цього їх розішлють сліпим громадянам України.

Сьогодні в Україні проживає близько 40 тис. незрячих людей, повідомляє УНІАН.

Зараз ви читаєте новину «У Києві з"явиться перша в Україні ікона для сліпих». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі