середа, 06 серпня 2008 12:11

У Києві продають гриби-мутанти

За словами співробітників лабораторії Мінського ринку, такі їстівні гриби, як лисички, маслюки, білі, підберезники і підосиновики мутують, тому ними можна сильно отруїтися. Ці гриби можуть бути на вигляд їстівними і успішно пройти тест на радіацію.

У лабораторії стверджують, що всі гриби, що продаються у них на ринку, навіть шампіньйони і гливи, перевірені ще на комбінатах, де вирощуються в спеціальних теплицях.

Без висновку ветсанекспертизи і сертифікату з комбінату торгувати грибами на ринках забороняється. Тому лікарі радять все ж таки не купувати гриби в місцях несанкціонованої торгівлі.

Нагадаємо, що найбільш резонансний випадок масового отруєння грибами в Україні стався 2005 року в селі Пушкарівка (постраждали 8 дорослих і четверо дітей, троє з яких померли).

У тому ж році на Сумщині зареєстрували 11 випадків отруєння грибами, постраждали 25 осіб, з них 5 дітей. Померли 6 чоловік.

Найбільш детальне дослідження київських грибів роблять в Центральній санепідеміологічній лабораторії на Волинській, 12. Педіатри рекомендують батькам не годувати грибами дітей до 12 років, оскільки в дитячому віці організм дитини ще не готовий до засвоєння такої важкої їжі.

Якщо у вашої дитини блювота, нудота, слабкість, головний біль, пронос, біль в животі і ви знаєте, що перед цим вона їла гриби, обов"язково звернетеся до лікаря.

Перша допомога при отруєнні:

- промити шлунок (випити підсоленої води і викликати блювоту);

- випити велику дозу активованого вугілля;

- терміново викликати лікаря;

- госпіталізація всіх членів сім"ї, які теж їли гриби.

Середня ціна кілограма глив на київських ринках складає 11-12 грн., шампіньйонів - 18-20 грн, повідомляє Сегодня

Зараз ви читаєте новину «У Києві продають гриби-мутанти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі