понеділок, 09 червня 2008 14:06

У Києві презентують альбом "Козак Мамай"

Видавництво "Родовід" випускає перший том проекту "Козак Мамай", в якому здійснюється спроба прочитати культурний "ідентифікаційний" код цього феномену. Презентація альбому відбудеться 12 червня в столичному Українському домі.

Як повідомили у видавництві "Родовід", проект "Козак Мамай" включатиме декілька томів. Перший з них включає наукову розвідку Станіслава Бушака і каталог "Мамаїв" XVІІІ - початку XX сторіч з музейних і приватних колекцій.

Автори першої книги шукають відповіді на багато питань, які залишив цей образ у своєму візуальному і текстовому звучанні, - в чому смислова загадка Мамая, чому вже третє сторіччя він залишається важливою фігурою в українському образотворчому мистецтві, чому він став одним з символів давнього українського мистецтва і ін.

Як відзначають у видавництві, цікавим є те, що образ Мамая до цих пір актуальний і популярний в українському культурному контексті. Мамая зображають на картинах, скульптурах, інсталяціях, у кіно... Як і двісті років тому, він є важливим надбанням музейних і приватних збірок.

Відзначимо, що в 2003 році український режисер Олесь Санін зняв драму під назвою "Мамай", яка висувалася від України на отримання "Оскару" в номінації "кращий іноземний фільм", повідомляє ЛIГАБiзнесIнформ.

Зараз ви читаєте новину «У Києві презентують альбом "Козак Мамай"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі