Ексклюзиви
середа, 25 червня 2008 10:59

У Києві падає попит на житло

У Києві падає попит на житло

Червневе підвищення пропонованих цін на вторинному ринку на 1% (у травні було 1,5%) - це лише жадібність продавців, продиктована помилковою думкою, що житло у Києві має постійно дорожчати. Проте експерти стверджують, що у липні на вторинному ринку варто чекати "демократизації" деяких категорій квартир, а на решту цін "замерзнуть".

Провідний фахівець консалтингової компанії RED Руслан Кизлайтіс вважає, що вартість вторинного житла повинна знизитися в середньому на 1,5-2% через мізерний попит і велику пропозицію: ринок затоварений.

Проте встоять ціни на найдешевші "одинички" - такий товар розхапують ті, кому просто ніде жити. При цьому спекулянти, які раніше купили квартири з метою вигідного перепродажу, вже зрозуміли, що серйозного заробітку не отримають. Вони почали нервувати і скидати ціни, щоб продати швидше і хоч би не втратити гроші через високу інфляцію.

За словами президента Асоціації фахівців з нерухомості (ріелторів) України Олександра Бондаренка, попит впав ц 2-3 рази. При цьому традиційний літній спад - не головне.

Визначальним стало подорожчання іпотечних кредитів, ситуація - майже по Леніну: верхи (банки), не можуть видавати доступні позики, бо їм ніде узяти дешеві "довгі" гроші, а низи (громадяни) не хочуть брати дорогезні позики.

Ще один важливий момент: для малого і середнього бізнесу влада створила такі умови, що не до жиру. Відповідно, з ринку вимивається наймасовіший шар покупців. Підсумок: у липні ціни впадуть на 1-1,5% на 2-3-кімнатні "хрущоби" і "брєжневки", а на решту квартир - перестануть зростати.

Директор АН "Золотий ключ" Сергій Степанюк також прогнозує, що ціни 2-3-кімнатних малометражок "просядуть" на 1-1,5%, а решта житла, принаймні, не подорожчає. А ті, хто намагається підняти ціни, орієнтуючись на падіння долара (готівковий подешевшав майже на 6%, а офіційний курс впав на 4%), вже залишаються без покупців.

Утішно, що нарешті часто почала падати, хай і символічно, вартість квартир в новобудовах. А головне, учасники ринку вперше прогнозують, що у липні можливе зниження цін.

На думку заступника гендиректора девелоперської компанії ТММ Олексія Говоруна, до 20% поступатимуться будівельні компанії, які недавно з"явилися на ринку і мають всього по 1-2 об"єкти, але вже готові піти з ринку, оскільки не витримали конкуренції.

Це - продавці "гнилих бананів", які спочатку завищили вартість квартир з розрахунку на скажений попит. Він не виправдався, бо ринок покинули більшість спекулянтів, що складали 30% покупців: інвестувати в новобудови для вигідного перепродажу стало ризиковано. Та все ж цей демпінг погоди не зробить, лежалий товар не розгрібають, тому середня ціна у липні може знизитися максимум на 1%.

Володимир Германов, керівник відділу маркетингу будівельно-інвестиційної компанії "Київ Житло-інвест", теж прогнозує здешевлення на 1%, але тільки у забудовників, що мають проблеми з продажем житла бізнес- і преміум-класу.

А ось в економ-класі - як і раніше дефіцит, тому він не впаде в ціні, попри те, що липень - традиційно "мертвий" сезон продажів. У масі своїй забудовники не готові до здешевлення, оскільки будматеріали подорожчали з початку 2008-го на 15-20% - причому, саме через скажено зростаючі ціни на самі квартири.

До речі, прес-секретар ХК "Київміськбуд" Зоя Федорчук (компанія будує житло економ-класу і займає майже 50% ринку) сказала, що реальної можливості знизити ціни немає. Проте і планів з їх підвищення до кінця літа не існує.

Президент корпорації "Познякижилбуд" Артур Мхитарян вважає, що маловідомі забудовники у липні поступатимуться 2-3% проти заявленої ціни. А останні, незалежно від класу житла, на здешевлення не підуть, але і підвищувати вартість не будуть, повідомляє Newsru.ua.

Зараз ви читаєте новину «У Києві падає попит на житло». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути