вівторок, 16 листопада 2010 10:30

У Києві незабаром зникнуть ЖЕКи

У Києві незабаром зникнуть ЖЕКи

З нового року в столиці розпочнеться комунальна реформа. Поки що її оголосили лише в одному мікрорайоні - на Виноградарі, але якщо експеримент виявиться успішним, досвід поширять на весь Київ.

З 1 січня три комунальні підприємства Подільського району - "Синьоозерна", "Виноградар" та "Лісове" - перейдуть в управління приватній компанії "Жилком України" - "дочки" російської компанії. Саме вона 4 жовтня виграла конкурс в Подільській адміністрації. У Росії "Жилком" вже вісім років працює в Пітері, Іркутську і Ангарську.

"Жилком України" обіцяє, що через три місяці мешканці Виноградаря відчують різницю в обслуговуванні.

"Ми збираємося інвестувати 500 тис. грн. На ці гроші одразу наведемо порядок у під'їздах, відремонтуємо вхідні двері, лавочки. Нехай мешканці відчують різницю з жекам", - говорить Андрій Дресвянський, директор "Жилкома".

Як зазначив заступник мера Олександр Мазурчак, ця нова компанія за три місяці повинна показати - підуть реформи в Києві чи ні.

"Вони повинні підняти комунальні послуги на якісно новий рівень. Для нас це дуже важливо. І якщо проект виявиться вдалим, то ми почнемо його впроваджувати в масштабах всього міста. Хочу запевнити - ніякі комунальні тарифи з їхнім приходом мінятися не будуть - ні на воду, ні на тепло, ні на квартплату. "Жилком" лише розширить платні послуги, які не входять у квартплату", - наголосив він.

У свою чергу член комісії ЖКГ Київради Олександр Клюс стверджує, що одна компанія нічого не змінить.

"У нас немає необхідної законодавчої бази, навіть за ОСББ закони застаріли і їх потрібно переписувати. Одна компанія на ринку ситуацію не змінить, потрібно створювати одразу декілька, щоб була конкуренція. Тільки вона змусить знижувати плату, поліпшувати якість", - зазначив він.

За його словами, у Росії одразу зробили правильно - різко піднявши тарифи і зруйнували монополії ЖЕКів.

"Поки ми не створимо ринок і не підготуємо законів - пілотний проект залишиться пілотним", - наголосив він.

Нагадаємо, уряд планує до 2015 року відмовитися від державних житлово-експлуатаційних контор.

Сегодня

Зараз ви читаєте новину «У Києві незабаром зникнуть ЖЕКи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі