вівторок, 03 червня 2008 16:40

У Китаї зруйновано найдавніші буддійські храми (ФОТО)

65 культурних реліквій, що знаходяться під захистом держави, і 119 реліквій, що знаходяться під захистом місцевих властей провінції Сичуань, було серйозно пошкоджено внаслідок недавнього землетрусу, - заявила державна адміністрація культурної спадщини.

Групи експертів були направлені в Сичуань для оцінки збитку і складання рекомендацій з подальших дій, - сказав керівник адміністрації Шань Цзисьян. Він прибув у Ченду в понеділок, 19 травні, де наступного дня відбулася конференція з надання допомоги після лиха. На конференції йшлося проте, що багато старовинних будівель в Сичуані вже зруйновані або знаходяться на межі руйнування. Зруйновано було також 841 музейну реліквію, 148 з яких володіли великою цінністю. Храм Erwang, гора Цинченшань в Дуцзяньянь і храм Bao"en в повіті Pingwu знаходяться в числі культурних пам"ятників, що найбільше постраждали.

Храм Erwang, назва якого переводиться як "Храм двох царів", був побудований 2000 років тому на честь Li Bing, тодішнього губернатора провінції Сичуань, і його сина за їх внесок в будівництво Дуцзяньянь, найстарішої в світі іригаційної системи, яка все ще працює. Під час землетрусу храм обрушився.

На горі Цинченшань, місці народження даосизму, єдиній корінній релігії Китаю, декілька стародавніх будівель знаходяться під загрозою руйнування, - повідомляє Wang Qiong, заступник начальника Бюро культурної спадщини Сичуані. Як і іригаційна система Дуцзяньянь, яка була побудована приблизно в 256 р. до н.е., гора Цинченшань внесена до списку Усесвітньої культурної спадщини ЮНЕСКО.

Храм Bao"en, побудований губернатором Pingwu Wang Xi між 1440 і 1460 рр., є одним з найбільших храмів буддистів в провінції Сичуань, займаючи площу 278х100 м.

Монастирський комплекс був відомий своїм дахом з глазурованої плитки, такої ж, яка була виявлена на даху Імператорського міста в Пекіні. Щоб висловити свою подяку імператорові за надану можливість збудувати такий храм, Wang Xi назвав його "Bao"en", що означає "виплата боргу подяки". Wang Qiong говорить, що багато стін храму обрушилися і його фреска була зруйнована.

Не дивлячись на те, що Ченду знаходиться в 92 км. від епіцентру землетрусу, дахи деяких будівель в Музеї "Солом"яна хатина Du Fu" обрушилися, а деякі стіни пішли тріщинами. Музей присвячений Du Fu, одному з видатних китайських поетів, який написав 240 віршів, живучи в Ченду.

Бюро культурної спадщини Сичуані попросило музеї по всій провінції тимчасово прибрати експонати в запасники в цілях забезпечення їх безпеки, повідомляє Xinhua News Agency

Фото Reuters

Зараз ви читаєте новину «У Китаї зруйновано найдавніші буддійські храми (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі