четвер, 09 жовтня 2008 08:49

У Кіровограді під час допиту помер азербайджанець

У Кіровограді під час допиту помер азербайджанець

Кіровоградська діаспора азербайджанців звинувачує правоохоронців Кіровського райвідділу УМВС Кіровограду у застосуванні тортур під час допиту, що призвели до смерті члена їхньої громади. Як заявив голова регіональної діаспорної організації Конгресу азербайджанців України Вілаят Мамедов: "Сьогодні ми несемо заяву про злочин в обласну прокуратуру, в якій просимо порушити стосовно працівників Кіровського райвідділу міліції, які брали участь в катуванні людини, кримінальну справу і притягнути їх до відповідальності".

За його словами, 6 жовтня 38-річного Башарата Гурбанова правоохоронці затримали як свідка конфлікту, що виник між іншими вихідцями з кавказького регіону. Його разом з дружиною доставили у райвідділ міліції, де впродовж тривалого часу допитували без пояснення прав та участі захисника.

"Дружина померлого переконує, що її чоловік на час затримання був абсолютно здоровий і не мав жодних проблем із серцем. А ввечері того ж дня нам повідомили, що Гурбанов помер в кабінеті слідчих під час допиту. 7 жовтня було проведено розтин тіла. Результати, які нам показали, свідчать, що затриманий помер від серцево-судинної недостатності. Члени нашої громади були присутні під час розтину і готові підтвердити, що тіло померлого було вкрито синцями: на спині, ногах, підборідді, пальцях рук. Ми стверджуємо, що міліціонери застосовували тортури до затриманого, які й спричинили смерть", - заявив Мамедов.

За його словами, дружина померлого, яка також перебувала в стінах райвідділу, чула крики і стогін свого чоловіка. Жінка також стверджує, що Гурбанов був інвалідом дитинства ІІ групи, оскільки мав ваду руки. Щороку він проходив повну медичну комісію для підтвердження своєї інвалідності, а отже, існують офіційні довідки про те, що загиблий не мав проблем із серцем.

В Центрі громадських зв"язків УМВС в Кіровоградській області підтвердили, що інцидент зі смертю затриманого в приміщенні райвідділу міліції мав місце. В офіційному коментарі правоохоронців сказано, що 5 жовтня на одному з міських ринків виник конфлікт між громадянами України, вихідцями з кавказького регіону, під час якого одним з його учасників було застосовано вогнепальну зброю. Двох потерпілих із тілесними ушкодженнями доставлено до лікарні.

6 жовтня за даним фактом порушено кримінальну справу за ч 2 ст 115 Кримінального кодексу України. У міліції також повідомили, що того ж дня о 15.00 до Кіровського відділу міліції був доставлений громадянин Гурбанов, двічі судимий, активний учасник конфлікту. О 20.30 лікарями швидкої медичної допомоги було зафіксовано його смерть. За попередніми висновками експертів, смерть настала внаслідок гострої серцевої недостатності.

В ЦГЗ УМВС наголошують, що тілесні ушкодження, які виявлені на тілі померлого, відносяться до категорії легких та не знаходяться в причинному зв"язку зі смертю. За даним фактом працівниками прокуратури та ВВБ УМВС проводиться службова перевірка. Дане питання знаходиться на контролі прокурора області. Начальником Управління МВС в області призначено комплексну перевірку діяльності Кіровського ВМ Кіровоградського МВ УМВС в області, повідомляє УНІАН.

Зараз ви читаєте новину «У Кіровограді під час допиту помер азербайджанець». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі