середа, 06 лютого 2008 08:35

У католиків сьогодні Попільна середа - перший день Великого посту

У Римсько-католицькій церкві у середу починається Великий піст, який триватиме до свята Великодня, що припадає цього року у західних християн на 23 березня.

У католицькій традиції перший день Великого посту прийнято називати Попільною середою. Цього дня за стародавнім звичаєм після богослужіння віруючим наноситься на лоб знамення хреста попелом із спалених вербових гілок, освячених у торішню Вербну неділю. Помазання попелом символізує готовність до покаяння.

Католицькі правила дотримання Великого посту у обмеженні в їжі є менш строгими, чим православні - вони зобов"язують віруючих, починаючи з 14 років, відмовлятися від м"яса лише у Попільну середу і по п"ятницях.

Крім того, католикам рекомендовано утримуватися від шкідливих звичок, розважальних заходів, приділяти більше часу молитві, читанню духовної літератури, відвіданню богослужінь і справам милосердя.

Папа Римський Бенедикт XVI в своєму посланні на Великий піст 2008 року приділив особливу увагу милостині як "конкретному способу прийти на допомогу тим, хто потребує цього,  і одночасно вправа в аскетизмі, що допомагає звільнитися від схильності до земних благ".

"Пісна практика милостині стає засобом для поглиблення нашого християнського покликання. Безкорисливо даруючи себе, християнин свідчить, що не матеріальне багатство диктує закони буття, але любов", - відзначає понтифік в своєму посланні, повідомляє Интерфакс-Украина.

Зараз ви читаєте новину «У католиків сьогодні Попільна середа - перший день Великого посту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі