понеділок, 20 травня 2019 16:36

У карпатському високогір'ї знайшли унікальну будівлю
4

У Карпатах на висоті 1600 м знайшли старовинну хату вівчарів. Споруда унікальна, бо розташована у високогір'ї й має 8 кутів.

Знахідку виявили на масиві Свидовець Рахівського району. Світлини будівлі опублікував мандрівник Олег Добко на сторінці у Facebook.

Зараз такі 8-кутні колиби можна побачити лише в книгах з етнографії Гуцульщини. Попри занедбаний вид, на думку мандрівника, у літній період нею користуються. Такі помешкання використовують пастухи для догляду за худобою протягом теплої пори року. Будують їх на полонині.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гостились, співали, жартували: як воїни УПА святкували Великдень

Колибу в Карпатах випадково знайшов мандрівник Олег Добко
Фото: Олег Добко
Колибу в Карпатах випадково знайшов мандрівник Олег Добко
Колибу в Карпатах випадково знайшов мандрівник Олег Добко
Колибу в Карпатах випадково знайшов мандрівник Олег Добко

Бувають також колиби лісорубів, але їх майже не лишилось. Повністю змінився стиль господарювання в лісозаготівельній галузі.

Колиба являє собою зруб-четверик без вікон, призначений для проживання 2-8 пастухів. Тут немає підлоги та пічки. У центрі розташоване місце для вогнища – "ватри". Уздовж стін стоять дерев'яні лежанки та полиці для речей.

Дим виходить зі споруди через спеціальний отвір у даху. Такі колиби зазвичай прямокутної форми, із 2-скатним дерев'яним дахом, вкритим дранками.

Крім простих прямокутних колиб, бувають також і складніші 6-, 8- і 12-кутні зруби. Частіше у лісорубів, ніж у пастухів. Є також колиби лісорубів округлої форми, які нагадують вігвам або юрту. Зараз таких майже не збереглося.

Музей лісу і сплаву на Чорній річці в Міжгірському районі Закарпаття перебуває в занедбаному стані й руйнується.

Він входить до Національного природного парку "Синевир".

Зараз ви читаєте новину «У карпатському високогір'ї знайшли унікальну будівлю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі