четвер, 11 листопада 2010 19:40

У Карпатах збудують 58 гідроелектростанцій

У Карпатах збудують 58 гідроелектростанцій

Міністерство палива та енергетики України вивчає питання будівництва 58 малих гідро- і гідроакумулювальних станцій (ГЕС і ГАЕС) у басейнах річок Дністер, Прут та Сірет.

Відповідно до звіту Мінпаливенерго про виконану роботу за дев'ять місяців 2010 року, відповідні пропозиції вже підготовлені в рамках виконання Державної програми протипаводкових заходів у Карпатському регіоні.

Попередні дослідження, проведені департаментом стратегічної політики і перспективного розвитку ПЕК Мінпаливенерго спільно з ВАТ "Укргідроенерго", визначили можливість створення на базі сухих гірських ємностей 50 першочергових протипаводкового-енергетичних комплексів, у складі яких будуть побудовані 58 енергетичних вузлів, в тому числі 45 ГЕС і 13 ГАЕС.

"Це також дозволить збільшити енергетичну потужність цього регіону на 1635 мегават установленої потужності, в тому числі за рахунок ГЕС - 55 мегават і за рахунок ГАЕС 1580 мегават", - відзначається у звіті.

Термін окупності ГЕС з урахуванням діючого "зеленого тарифу" становитиме п'ять-шість років. Термін окупності ГАЕС - три-чотири роки.

Проект будівництва енерговузла на гірських річках вже схвалений на засіданні науково-технічної ради "Укргідроенерго".

Згідно з даними НЕК "Укренерго", сумарна встановлена потужність ГЕС-ГАЕС України за станом на 1 січня 2010 року становила 5413,53 мегават. Частка гідроенергетичних потужностей у загальному обсязі встановленої потужності країни становила 10,23%.

За матеріалами Інтерфакс-Україна

Зараз ви читаєте новину «У Карпатах збудують 58 гідроелектростанцій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі