вівторок, 17 серпня 2010 14:07

У Калуші може статися екологічна катастрофа міжнародного масштабу (ФОТО)

У місті Калуш Івано-Франківської області існує загроза прориву дамби. Як захід з попередження виникнення техногенно-екологічної катастрофи визначено консервацію Домбровського кар"єру. Він належить ДП "Калійний завод" ВАТ "Оріана".

З 1967 до 2002 року у цьому кар"єрі видобували калійно-магнієві солі, які використовували для виробництва міндобрив і магнію. Відходи виробництва зливали у відстійники–хвостосховища. Після зупинки заводу у кар"єрі накопичилася ропа, а відстійники переповнилися і можуть прорвати дамбу.

Заступник міського голови Калуша Василь Петрів повідомив Gazeta.ua, що існує серйозна проблема прориву дамби на хвостосховищі N 2

"Там назбиралося 1,7 млн рідкої фази, яка вже потрохи починає протікати. Якщо дамбу прорве, відбудеться засолення прісних вод. Тому треба терміново відкачати трубопроводом розсоли з відстійників у Домбровський кар"єр – його об"єм 50 млн м3, а заповнено тільки 12. Сам кар"єр треба законсервувати, укріпити його борти, а відвали рекультивувати. Таким чином утвориться солене озеро, як у Стебнику", - розповів чиновник.

Спорудження розсолопроводу повинні завершити до кінця вересня поточного року, а рекультивацію відвалів - до листопада.

За словами Петріва, вартість прокладення лише розсолопроводу довжиною 6 км складає понад 23 млн грн. Наразі виділено лише 12 млн. Помічник керівника санації ВАТ "Оріана" Богдан Яковина сказав, що на всі роботи з консервації кар"єру потрібно 88 млн грн.

Як повідомили нам в ГУ МНС області, діяльність ДП "Калійний завод" ВАТ "Оріана" спричинила низку техногенно-екологічних проблем, які потребують негайного вирішення.

"Через те, що підприємство кілька років не працює, ці потенційно небезпечні об"єкти можуть спричинити просідання земної поверхні, утворення карстових проваль, зсувів, руйнування дамб хвостосховищ, забруднення прилеглих територій та водної системи р. Дністер розсолами", - зазначив головний фахівець державної інспекції з цивільного захисту та техногенної безпеки Михайло Хтема.

"Еменесник" наголосив, що в зоні діяльності підприємства існує реальна загроза інтенсивного просідання земної поверхні, на якій знаходиться понад 1300 житлових будинків та 23 промислові споруди. Ареал забруднення підземних вод перевищує 140 гектарів та поширюється в напрямку річок Лімниця та Дністер. Під час інтенсивних опадів можливий перелив розсолів через дамбу хвостосховища N 2, що спричинить засолення навколишніх ґрунтів, підземних вод та зовнішніх водойм.

Консервація Домбровського кар"єру – це перший крок у подоланні існуючої проблеми. Наступним повинно стати відновлення калійного виробництва з уже наявних розсолів Домбровського кар"єру. Тільки тоді екологічна проблема Калуша буде вирішена.

Раніше Gazeta.ua повідомляла, що кожен п"ятий мешканець села Пійла на Івано-Франківщині залишився без води. Через потрапляння розсолів у водоносні горизонти відбувається засолення сільських криниць.

Фото Ірина Копистинська.

Зараз ви читаєте новину «У Калуші може статися екологічна катастрофа міжнародного масштабу (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі