вівторок, 04 листопада 2008 15:06

У Ізраїлі знайшли найдавнішу в світі могилу шамана (ФОТО)

 
Одне з якнайдавніших відомих поховань шамана виявлене вченими в ході розкопок в Ізраїлі, в районі Нижньої Галілеї. Специфічні особливості поховання, яке археологи відносять до Натуфійської культурі, дозволяють припустити, що близько 12000 років тому тут був похований служивий стародавнього культу, повідомляє Reuters з посиланням на журнал ProceedingsoftheNationalAcademyofSciences.

Керівник групи археологів з Єврейського університету в Єрусалимі Леор Гросман (LeoreGrosman) відзначає, що знайдені останки щонайменше 28 людей. Одне з поховань привернуло увагу учених незвичністю обряду поховання. Скелет немолодої жінки притискували до землі більше десяти масивних каменів. Вони розташовувалися на голові, тазу і руках лежачого на боці тіла.

У могилі також було виявлено 50 черепахових панцирів і частини скелетів тварин, зокрема орла, дикого кабана, леопарда, куниці, корови. Там же знайшли і останки однієї людської ноги. За припущеннями учених, це свідчить про те, що виявлено поховання служителя стародавнього культу, шамана.

За словами дослідників, знайдене поховання цікаве тим, що демонструє набір символів і атрибутів шаманства, що вже склався, (крила орла, хутро тварин, коров"ячі хвости), які пізніше широко розповсюдилися по всьому світу.

Учені відзначають також, що знайдена могила не схожа на виявлені раніше поховання Натуфійської культури, яка існувала на території регіону близько 12500 - 9500 років до нашої ери. Натуфійці займалися полюванням, рибальством і збором зерна дикорослих злаків. Вони одомашнили собак і стали попередниками перших землеробів. Деякі учені припускають, що перехід від збиральництва до обробітку злаків зробили самі натуфійці.

Зараз ви читаєте новину «У Ізраїлі знайшли найдавнішу в світі могилу шамана (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі