середа, 20 квітня 2011 16:51

У Івано-Франківську сподіваються, що меценати допоможуть рятувати стародавні ікони

У Івано-Франківську сподіваються, що меценати допоможуть рятувати стародавні ікони

В Івано-Франківську триває проект "Врятуймо скарби разом!". Головною метою проекту "Врятуймо скарби разом!" є збереження та популяризація творів сакрального мистецтва національної спадщини.

В його рамках було відреставровано дванадцять ікон XVIII—XIX ст., які тепер експонуються в залах Івано-Франківського краєзнавчого музею. Зокрема, "Введення у храм" і "Коронування Богородиці", Святий Миколай і Архангел Михаїл, Святий пророк Ілля і Первосвященик Захарія та багато інших давніх ікон з Калущини, Рогатинщини, Долинщини і Богородчанщини.

Проект засновано не на порожньому місці. Продовжуючи роботу перших реставраторів збірки музею Миколи Канюса та Олеся Фіголя, завідувач відділу реставрації Валерій Твердохліб впродовж п'ятнадцяти років праці повернув до життя десятки творів галицького іконопису.

Підсумком проведених робіт в 2008 році до 1020-ліття Хрещення Русі були виставки: "Галицька ікона" в стінах національного заповідника "Софія Київська" та "Врятовані шедеври" в Івано-Франківському краєзнавчому музеї.

В музейних збірках чекають на фахову реставрацію ще два десятки творів сакрального і світського живопису, скульптури, виконаної професійними та народними майстрами, стародруків, старовинних меблів, предметів сільського та міського побуту тощо.

На діючій зараз виставці, поряд з відреставрованими, демонструються твори, або їх фотографії (за неможливості виставити оригінали), котрі потребують грунтовних реставраційних робіт і чекають на своїх меценатів.

За словами Валерія Твердохліба, нині лише в Івано-Франківському художньому музеї на зберіганні знаходиться близько 900 ікон, 500 з яких потребують реставрації. В обласному краєзнавчому музеї на збереженні більше 150 творів сакрального мистецтва, 30 з яких, як стверджують музейні працівники, "чекають термінового порятунку". Краєзнавчий має 120 тисяч експонатів загалом.

Зараз ви читаєте новину «У Івано-Франківську сподіваються, що меценати допоможуть рятувати стародавні ікони». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі