вівторок, 26 лютого 2008 08:56

У Іспанії відбулися теледебати між головними претендентами на пост прем"єра

У Іспанії відбулися теледебати між двома основними претендентами на пост прем"єр-міністра країни – главою нинішнього уряду соціалістом Хосе Луісом Родрігесом Сапатеро і лідером консервативної опозиції Маріано Рахоєм, повідомляє кореспондент РИА Новости.

Відповідно до наперед визначених умов дебатів у рамках передвиборної кампанії, розмова, що тривала близько двох годин, торкнулася п"яти аспектів: економіки, соціальної політики, зовнішньої політики і безпеки, державного устрою та планів на майбутнє.

"Останнім часом у Іспанії намітилося зростання цін на основні продукти харчування, збільшилися виплати за іпотечними кредитами і на 300 тисяч осіб збільшилася армія безробітних", – заявив лідер опозиції і голова Народної партії, основного конкурента соціалістів на майбутніх, 9 березня, парламентських виборах.

Він дорікнув прем"єрові в тому, що "у іспанських банків не вистачає готівки і підприємці мають труднощі з отриманням кредитів". Проте найбільшу критику кандидата-консерватора викликала політика уряду в сфері боротьби з тероризмом і нелегальною імміграцією.

Він також звинуватив свого опонента в тому, що "той не бореться з нелегальною імміграцією, від чого число нелегалів в Іспанії – з Африки, Латинської Америки і Східної Європи – виросло останніми роками у кілька разів, перевищивши показники інших європейських країн".

"Ви, пан Сапатеро, розв"язали полеміку навколо територіального устрою країни, що призвело до зростання націоналізму в окремих регіонах (Країна басків і Каталонія), баски навіть збираються цього року провести референдум про свій суверенітет", – сказав Маріано Рахой.

Він обіцяв виборцям, у разі перемоги своєї партії на виборах, "звернути основну увагу на положення іспанської сім"ї і сприяти її досягненню успіху".

Прем"єр Родрігес Сапатеро спростував більшість аргументів свого опонента. За його словами, "економіка Іспанії розвивається швидше, ніж економіка інших країн Євросоюзу, а зростання цін викликане підвищенням вартості нафти і зернових на світовому ринку".

"Уряд соцпартії за чотири роки свого правління став виплачувати стипендії більшому числу студентів, збільшив на 30% мінімальну зарплату і пенсії, удвічі збільшив будівництво житла, що субсидувалося, для молоді та незаможних", – відзначив прем"єр.

За його словами, "іспанські соціалісти вивели війська з Іраку і нині підтримують рівні дружні відносини з більшістю країн світу, чим зміцнили позиції своєї країни на світовій арені".

Зупинившись на територіальній проблемі, Родрігес Сапатеро нагадав, що "Іспанія є багатонаціональною державою, тому в завдання його уряду входило вдосконалення системи національних автономій країни". Він особливо підкреслив, що "Іспанія залишається єдиною державою, попри всі прогнози консерваторів про її швидкий розпад".

За даними Першого каналу іспанського телебачення, дебати між Родрігесом Сапатеро і Рахоєм дивилися не менше 12 мільйонів іспанців.

На загал у виборах беруть участь 92 партії. Партія, що перемогла на виборах, отримує право сформувати уряд, повідомляє РИА "Новости".

Зараз ви читаєте новину «У Іспанії відбулися теледебати між головними претендентами на пост прем"єра». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі