понеділок, 09 квітня 2007 12:05

У Індії виготовили спеціальні гроші для хабарів (ФОТО)

У Індії, де корупція набула загрозливих масштабів, придумали новий спосіб боротьби з хабарництвом. Як пише газета The Times, випущена купюра нульової гідності із зображенням Махатми Ганді, найбільш шанованої лідерки країни.

Точні копії банкноти в 50 рупій виготовлені спеціально для того, щоб вручати їх чиновникам, що вимагають хабарів. Вже віддруковано 25 тисяч банкнот, які розповсюджуються в місті Ченнаї.

Представники організації 5th Pillar, що виступила з ініціативою надрукувати такі незвичайні гроші, вважають, що використання "нульовою" банкноти дозволить пересічним індійцям протистояти корупції, не вступаючи при цьому в пряму конфронтацію з представниками влади.

Президент 5th Pillar Віджай Ананд повідомив, що люди вже успішно використовую "нульову" банкноту. "Одного водія зупинив посеред ночі поліцейський і натякнув, що відпустить його за винагороду. Водій дав йому нову банкноту. Поліцейський був шокований, проте посміхнувся і відпустив його. Мета цієї акції в тому, щоб навчити людей говорити "ні" хабарникові", - розповідає Ананд.

Автори ініціативи також заявляють, що уважно перевірили правову сторону справи. "Нульові" банкноти не можуть розглядатися як фальшиві гроші, оскільки копіюють справжню купюру тільки з одного боку.

Хабарництво в Індії є нормою повсякденного життя, відзначає видання. Будь-які поточні питання, будь то отримання телефонної лінії або продовження паспорта, вирішуються за допомогою грошей, даних тому або іншому держслужбовцеві. При цьому здирство найчастіше сходить чиновникам з рук, оскільки громадяни просто не знають своїх прав. Для вирішення цієї проблеми добровольці з 5th Pillar відкрили центри юридичної допомоги населенню. Будь-яка людина, яка бажає вирішити свої питання законним шляхом, не даючи хабарів, може туди звернутися, повідомляє Lenta.ru.
Зараз ви читаєте новину «У Індії виготовили спеціальні гроші для хабарів (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі