понеділок, 17 грудня 2007 16:30

У Індії роблять двері з екскрементів

У Індії налагоджено виготовлення дверей і віконних рам, зроблених з людського лайна. Bindeshwar Pathak, соціолог, філософ, реформатор, відомий громадський діяч, засновник "Музею Туалетів" в Індії, розповідає: "Для того, щоб така дивна на перший погляд ідея могла бути втілена в життя, потрібні дві обов"язкові складові. По-перше, технологія, а, по-друге, природно, початковий матеріал".

"Технологія була придумана двома мексиканськими дизайнерами - Santiago Sierra and Mariana David. Ми запропонували їм випробувати їхню технологію в нашій країні. "Скільки коштуватиме сировина?" - таке було їхнє перше питання. "Нуль. Зіро. Нічого", - була наша відповідь. Ми ударили по руках, мексиканці прилетіли до Індії, і ось перші 22 варіанти таких дверей вже виготовлено. Велика частина їх вже встановлена в різних офісах, і декілька дверей, звичайно ж, експонуються в нашому музеї".

Технологія виробництва використовує спеціальні клеї і процедуру дезодорування. З 22-х форм для виготовлення дверей 21 була розроблена відомими англійськими дизайнерами, і лише одна - місцевим дизайнером з Делі. Що стосується питань гігієни - потрібно 15-18 місяців, щоб людські екскременти не представляли абсолютно ніякої небезпеки в цьому сенсі. Початкова сировина "відлежалася" три роки.

Проект був початий всього лише в листопаді 2006 року, але вже зараз планується не тільки поставити випуск виробів з лайна на постійну основу в Індії, але і взяти участь у виставках наступного року в Лондоні і Мюнхені. Це великий крок у напрямі захисту навколишнього середовища, а саме - один з варіантів заощадження лісового покриву планети, повідомляє LifeTour.ru.

Зараз ви читаєте новину «У Індії роблять двері з екскрементів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі