вівторок, 06 травня 2008 09:32

У Human Rights Watch з"явилися дані про торгівлю органами вбитих сербів

Організація Human Rights Watch звернулася із закликом почати розслідування з приводу заяви генерального прокурора Міжнародного трибуналу з військових злочинів в колишній Югославії Карли дель Понте, згідно яким в 1999 році косовські албанці нібито продавали органи вбитих сербів, повідомляє Бі-Бі-Сі.

Як відомо, вперше припущення про те, що під час озброєного конфлікту з силами сербської армії етнічні албанці в Косові скоювали подібні злочини, були оприлюднене на сторінках книги Карли дель Понте.

В той самий час прем"єр-міністр Албанії Салі Беріша заявив, що звинувачення на адресу албанців нагадують детективні розповіді Агати Крісті.

Він також повідомив, що зараз розслідування цієї справи вже почали албанські і міжнародні експерти в області права.

Стало відомо, що в майбутньому парламентська асамблея Косова збереться на екстрену нараду. На ньому обговорюватиметься можливість подання до суду на Карлу дель Понте за навмисне нанесення втрати іміджу Косова, що нещодавно проголосив свою незалежність.

Нагадаємо, що в своїй книзі Карла дель Понте пояснює, що інформація про продаж албанцями органів убитих сербів отримана нею "із заслуговуючих довіру журналістських джерел".

За її словами, добре поінформовані люди розповіли їй, що близько 200 людей, переважно мирних сербських жителів, було переправлено з Косова до Албанії, де місцеві лікарі провели розтин і вилучили життєво важливі органи.

Генеральний прокурор Міжнародного трибуналу по колишній Югославії також піднімає питання про те, яким чином косовськім албанцям вдалося переправити сотні людей за кордони Косова і залишитися непоміченими.

У момент описуваних подій військовий контингент ООН і НАТО в Косові був збільшений через ескалацію військового конфлікту між сербською армією і албанськими сепаратистами.

Докази Human Rights Watch

Тим часом, представники Human Rights Watch повідомляють, що мають в своєму розпорядженні нові дані, на підставі яких заяви Карли дель Понте виглядають не такими вже безпідставними.

Керівництво міжнародної правозахисної організації закликало уряди Косова і Албанії продемонструвати свою прихильність закону і правосуддю, і сприяти в розслідуванні подій 1999 року.

Проте албанський прем"єр Салі Беріша заявив, що це розслідування вже проводилося і не дало ніяких результатів.

"Пані дель Понте жодного разу не звернулася до мого уряду з офіційним запитом у цій справі", - сказав Беріша, повідомляє NEWSru.ua.

Зараз ви читаєте новину «У Human Rights Watch з"явилися дані про торгівлю органами вбитих сербів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі