вівторок, 11 грудня 2007 19:50

У Хмельницькому практично всі дитячі іграшки отруйні

Скандал у Хмельницькому. Практично всі іграшки, які перевірило в торговій мережі Управління захисту прав споживачів, небезпечні для дітей. Місцеві підприємці продають несертифікований товар. Граючись із ведмедиком чи машиною, малюк може захворіти на алергію або мати проблеми зі шлунком, нирками, печінкою та імунною системою. У решті українських міст ситуація не краща.

Майже всі іграшки, що продають на хмельницьких ринках, небезпечні для дітей. Вони не мають сертифікатів, гігієнічних висновків та посвідчень якості. Дитячі товари виготовляють з недозволених матеріалів. Іграшки містять велику кількість фталатів, які не виводяться з організму і спричиняють хронічні хвороби нирок, печінки, репродуктивної системи та раку. Купуючи яскраві та гарні забавки, батьки часто про це не згадують.

В управлінні захисту прав споживачів кажуть: треба вимагати сертифікаційні документи. Продавець зобов"язаний їх показувати. А на кожній іграшці має бути вікове застереження українською мовою.

Іграшки продаються забруднені, може бути пом"ята упаковка, на пакувальній тарі неможливо встановити виробника, немає ніякої інформації про назву іграшки, про нормативний документ, згідно якого виготовлена іграшка, немає дати виготовлення. Жодного документа в продавців про якість дитячої продукції.

За два тижні перевірок представники санстанції виписали 13 штрафів та ухвалили 8 постанов про заборону реалізації іграшок. Та їх могло бути і більше.

Мала кількість фахівців та недосконале законодавство не дають змоги перевіряти частіше одного разу на рік. Підприємцям простіше сплатити штраф 170 гривень і далі наживатися на дитячому здоров"ї, повідомляє ICTV.

Зараз ви читаєте новину «У Хмельницькому практично всі дитячі іграшки отруйні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі