вівторок, 03 лютого 2009 15:51

У Херсоні працівники захопили завод і вимагають виплат зарплати

Сьогодні вранці робітники Херсонського машинобудівного заводу захопили один із корпусів підприємства. Вони вимагають націоналізації заводу без компенсації власнику та виплати заборгованості по зарплаті. Робітники мають намір утримувати будівлю до повного виконання їхніх вимог.

Як повідомляють очевидці подій, вранці співробітники ХМЗ прорвалися на територію підприємства, і, зламавши турнікети, зайняли адміністративний будинок. Під час захоплення будівлі робочими ніхто не постраждав. Охорона підприємства серйозного опору не чинила.

Захоплення трапилося наступного дня після несанкціонованої демонстрації в центрі Херсона, на яку вийшли близько 300 робітників ХМЗ. Також стало відомо, що активну участь у виступах взяли представники ліворадикальних організацій.

Робітники закликають робочих інших заводів України виявити солідарність

Ситуацію контролює рада трудового колективу, яку обрано вчора. Зараз рада засідає у колишньому кабінеті технічного директора. Планується зустріч з представниками Херсонської обласної державної адміністрації. Міліція біля підприємства ще не з"являлася.

Голова ради трудового колективу Леонід Німчинов закликає робочих інших заводів по всій Україні виявити солідарність і підтримати один одного. "Найближчим часом плануємо звернутися з таким закликом до працівників Львівського автобусного заводу та інших підприємств", - додав він.

Протестуючі стверджують, що зарплата на заводі не виплачується із вересня 2008 року, а заборгованість вже склала 4 млн 478 тис. грн. За словами робітників, на попередній зустрічі із дирекцією підприємства їм заявили, що власники не збираються зберігати підприємство.

Люди вимагають провести націоналізацію заводу під контролем колективу підприємства. "Необхідне держзамовлення на виробництво комбайнів і збут комбайнів за підтримки держави", - повідомив представник ради трудового колективу заводу.

Тим часом, прокуратура Херсонської області порушила кримінальну справу за фактом невиплати зарплати робітникам ТОВ "Херсонський машинобудівний завод", повідомив прес-секретар прокурора Херсонської області Федір Самойленко.

Кілька років тому ВАТ Херсонські комбайни було оголошено банкрутом, і введено до складу ЗАТ Херсонський машинобудівний завод. За словами робітників, останнім часом усе більш-менш цінне майно було переоформлено та вивезено на Білоцерківський машинобудівний завод, що належить тим же власникам.

Зараз під загрозою звільнення на ХМЗ опинилися більше 900 співробітників. Щоб зберегти свої робочі місця вони готові "проводити найжорстокіші акції протесту", йдеться в заяві трудового колективу.

За матеріалами Корреспондент.net, ЛIГАБiзнесIнформ, ТСН

Зараз ви читаєте новину «У Херсоні працівники захопили завод і вимагають виплат зарплати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі