вівторок, 10 лютого 2009 13:51

У Грузії відбулося царське вінчання (ФОТО)
6

Вчора в Тбілісі в кафедральному соборі Самеба (Святої Трійці) відбулося вінчання представників двох гілок царського роду Багратіоні - Давида Багратіоні-Мухранського і Анни Багратіоні-Грузинської.

Це весілля у Грузії пов"язують з можливістю переходу Грузії до конституційної монархії, про що недавно заявив Католікос-Патріарх Всія Грузії Ілія II.

Ця заява викликала безліч думок в грузинському суспільстві, але більшість все ж таки позитивно дивляться на відновлення в Грузії царського престолу.

Давид Багратіоні-Мухранський народився і виріс в Іспанії в сім"ї нащадків грузинської царської династії. Ганна Багратіоні-Грузинська - дочка режисера театру імені Руставелі Нугзара Багратіоні-Грузинського. Вона журналіст по професії, зараз вона працює викладачем в одній з тбіліських шкіл.

Багратіоні - стародавній царський рід Грузії, з якого походили багато видатних державних і військових діячів Грузії та Росії. У 1783 роки цар Картлі і Кахеті Іраклій II підписав трактат про визнання верховної влади російського імператора. За умовами договору Росія обіцяла заступництво Карталі-Кахетинському царству, гарантувала його цілісність, зберігала за Іраклієм II і його нащадками царський престол, запевняла про невтручання у внутрішні справи царства. Проте в 1787 році під тиском Туреччини російські війська були виведені з Грузії.

У 1800 році помираючий грузинський цар Георгій XII добився від російського імператора Павла I обіцянки повернути російське заступництво. Але після смерті царя Павло I ухвалив рішення про скасування Карталі-Кахетинського царства. Наступний імператор, Олександр I, своїм маніфестом 12 вересня 1801 року "остаточно" приєднав грузинські землі до Росії. У 1810 році до складу Російської імперії було включено Імеретинське царство, в 1811 році скасована автономія Гурійського князівства, в 1857—1867 роках - автономія Мегрельського, Абхазького і Сванетського князівств.

Члени грузинської царської сім"ї насильно були вивезені до Росії. У 1841 році російський уряд офіційно визнав їх "членами колишнього Царського Дому Грузії". У червні 1865 року Державна рада надала нащадкам Георгія Іраклійовича, останнього царя Грузії та Імеретії, титул світлих князів Грузинських.

У Російській імперії Багратіоні стали одним з найвідоміших аристократичних родів. Знаменитий представник російських Багратіоні - герой війни 1812 року, генерал від інфантерії князь Петро Іванович Багратіон. Він був правнуком царя Грузії Ієссея (Алі-Кулі-хана). Брат Петра генерал-лейтенант князь Роман Багратіон прославився під час російсько-іранської війни 1827 року, першим увірвавшись до Єревану. Князь Дмитро Петрович Багратіон - автор відомих статей з військових проблем, видавав до 1914 року журнал "Вісник військової кінноти", переклав російською мовою книгу Д.Філліса "Основи їзди і виїздки". Під час першої світової війни він командував знаменитою "Дикою дивізією", а в 1917 році брав участь у виступі генерала Корнілова. У грудні 1918 року Дмитро Багратіон перейшов на бік червоних і очолив Вищу кавалерійську школу РСЧА. Gazeta.ua


Фото: AFP, Reuters.

Зараз ви читаєте новину «У Грузії відбулося царське вінчання (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі