четвер, 10 лютого 2011 23:52

У греко-католиків запевняють, що зречення Гузара не вплине на діяльність церкви

У греко-католиків запевняють, що зречення Гузара не вплине на діяльність церкви

Зречення з уряду Верховного Архиєпископа Української Греко-Католицької Церкви Блаженнішого Любомира (Гузара) не вплине на діяльність УГКЦ.

Про це в ефірі 5 каналу заявив керівник департаменту інформації УГКЦ Ігор Яців.

"Він розумів, що в певний момент має відійти від справ і поступитися місцем комусь молодшому. Блаженніший зробив це з власної ініціативи без якоїсь сторонньої спонуки і будучи свобідним у своєму виборі. У церкві не сталося жодної зміни. Один глава відходить. Інший прийде у найближчому часі. Наша стратегічна ціль - об' єднати у святості увесь божий люд. На функціонування церкви зміна глави не відібється," - наголосив він.

Речник УГКЦ повідомив: до обрання наступника Блаженнішого Любомира церкву очолюватиме Архієпископ Львівський.

"На момент повідомлення у Ватикані, що святійший отець прийняв зречення Блаженнішого, престол стає вакантним. На момент вакантності престолу архієпископ Львівський стає адміністратором діяльності церкви. Він має повідомити про вакантність престолу і зібрати виборчий синод. Синод на підставі голосування більшістю голосів вибирає кращого," - зазначив Яців.

Також Яців закликав діючу владу всіляко підтримувати конфесійний мир в країні і не надавати переваги якісь одній церкві.

"Держава і церква - це партнери. Бо як і церква покликана служити народу, так і влада має служити народу. Поки держава не втручається у справи церкви, а церква у державні справи, тоді є гармонія у країні. Коли немає конфліктів, була певна гармонія і співпраця, були спільні звернення до влади, які всі разом підписували і голосували на рівні Ради церков. Це є приклад для інших країн. Тому це важливо зберігати, а не вип'ячувати якусь окрему церкву," - додав Яців.

Нагадаємо, сьогодні Любомир Гузар повідомив про те, що цього дня Папа Венедикт XVI прийняв його зречення з уряду Верховного Архиєпископа Української греко-католицької церкви. Відповідне прохання до Венедикта глава УГКЦ подав, коли йому ще виповнилося 75 років.

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «У греко-католиків запевняють, що зречення Гузара не вплине на діяльність церкви». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі