пʼятниця, 17 жовтня 2008 09:59

У головного університету країни новий ректор

У головного університету країни новий ректор
Вчора відбулися вибори в Київському національному університеті імені Тараса Шевченка. Вчена рада і трудовий колектив засідали з 11 ранку, щоб вирішити, хто ж керуватиме університетом. Як повідомив один з викладачів університету, найбільшу кількість голосів – 170 – набрав директор Інституту міжнародних відносин Леонід Губерський, який з травня цього року виконував обов"язки ректора.

Тепер міністерство освіти має подати його кандидатуру на розгляд Президенту.

Кандидатів на посаду було четверо: Леонід Губерський, колишній ректор Віктор Скопенко, колишній декан фізфаку університету Леонід Булавін і професор хімічного факультету КНУ Олександр Голуб.

Леонід Губерський керував найпрестижнішим відділенням університету – Інститутом міжнародних відносин – впродовж 14 років. Спочатку колектив міжнародників прийняв Леоніда Губерського, філософа за освітою, погано. Але з часом він спрацювався в колективі.

А ось з колишнім ректором – Віктором Скопенком – відносини у Губерського були погані. Скопенко регулярно засуджував керівництво Інституту міжнародних відносин і погрожував навіть відібрати у нього автономію. Можливо, що й це, разом із земельними махінаціями Скопенка, стало причиною його звільнення. Відомо, що Леонід Губерський був у дуже хороших стосунках з Віктором Ющенком, син якого навчався в КІМВ.

Нагадаємо, що в січні 2007 року закінчувався семирічний ректорський термін Віктора Скопенка. Але уряд видав указ, яким підпорядкував собі КНУ. Після чого продовжив каденцію Скопенка. А весною цього року, Президент припинив дію ухвали Кабміну, щоб відправити Скопенка у відставку. Тут є і політичне підґрунтя. Тоді, коли уряд продовжував повноваження Скопенку, прем"єр-міністром був Віктор Янукович, якого на попередніх президентських виборах ректор підтримував. Президент Віктор Ющенко, відповідно, мав причини Скопенка недолюблювати. Спочатку в.о.ректора був призначений Володимир Литвин, а у травні на цю посаду призначили Леоніда Губернського. Оскільки ініціатором призначення Губерського був Президент, то можна з великою ймовірністю прогнозувати, що його кандидатуру на пост ректора він затвердить.

Викладачі і студенти університету розповідають, що всі місяці виконання обов"язків ректора Леонід Губерський проводив активну передвиборчу кампанію. Зустрічався з колективами, обіцяв всім житло й інші блага. Втім, насамперед, доступ до необмежених ресурсів отримує ректор – земля, будівлі, гроші, підзвітні підприємства, пише "ПіК України".

Зараз ви читаєте новину «У головного університету країни новий ректор». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі