середа, 06 лютого 2008 11:13

У Голландії помер найвідоміший індійський гуру

Індійський гуру Махаріши Махеш Йогі, кумир мільйонів послідовників трансцендентальної медитації і наставник групи Beatles, помер у себе вдома у голландському містечку Влодроп. Заснований ним більше півстоліття тому рух ставив за мету познайомити Захід з практикою контролю над розумом – медитацією. Окрім бітлів його учнями називають себе музиканти Rolling Stones, Клінт Іствуд і Девід Лінч.

Махаріши Махеш Йогі помер у середу в своєму будинку у невеликому голландському містечку, де проживав з 1990 року. Причини кончини гуру поки не називаються, але представники руху говорять, що 91-річний наставник помер природною смертю.

"Ходили чутки, що медитація — це тоталітарна секта, що використовує для свого розповсюдження розробки про закони маркетингу" "Він спокійно помер", – приводить Associated Press слова одного з послідовників руху Боба Рота.

Махаріши Махеш Йоги вважається одним із засновників вчення про трансцендентальну медитацію. Викладацьку діяльність він почав ще 1955 року.

Основною метою вчителя було познайомити Захід з практикою контролю над розумом – медитацією, що отримала широку популярність на батьківщині Махаріши, в Індії.

1958 року Махаріши вирушив на схід, відвідав Сінгапур і Гаваї, а на початку 1959-го приїхав у США, де провів кілька місяців, навчаючи людей трансцендентальної медитації.

Тоді і був заснований центр руху, що постійно діяв. У 1960-х великий внесок у розповсюдження програми трансцендентальної медитації в США вніс рух хіппі, і вже через п"ять років у світі налічувалося понад 10 тис. вчителів цього руху, а учнів – більше мільйона.

Поголовне захоплення медитацією викликало багато сумнівів і питань. Ходили чутки, що трансцендентальна медитація — це неоіндуїстська тоталітарна секта, що використовує для свого розповсюдження новітні розробки про закони маркетингу.

Індійська практика контролю над розумом отримала визнання в науковому середовищі після вивчення її фізіологічних і психологічних ефектів. Було доведено, що це найефективніша техніка отримання глибокого відпочинку, усунення стресу, покращення здоров"я, розвитку творчих і розумових здібностей, що дає внутрішнє щастя і задоволення.

Фахівці визнають, що Махаріши вдалося систематизувати літературу вед, що існувала багато століть в розрізненому вигляді. Він розкрив потенціал такого популярного у сучасному світі учення, як аюрведа.

Трансцендентальною медитацією захоплювалися і багато знаменитостей. На певному етапі творчості ученням почала займатися вся група Beatles (це було ще до того, як вони прийшли до кришнаїзму).

У 1968 році Джон Леннон, Пол Маккартні, Джордж Харрісон і Рінго Старр вирушили у передгір"я Гімалаїв, щоб навчитися техніці трансцендентальної медитації.

Так Махаріши став наставником легендарної четвірки Ліверпуля, слідом за якою до гуру прийшли багато знаменитостей 60–70-х років. Після цього чисельність прихильників Махаріши на Заході досягла приблизно 5 млн осіб.

Окрім бітлов прихильниками контролю над розумом стали учасники групи Rolling Stones, актор Клінт Іствуд і кінорежисер Девід Лінч.

"За понад 30-річну практику трансцендентальної медитації я виявив в собі океани спокою", – говорив Лін ч.

У даний час створений Махаріши однойменний Відкритий університет дає освіта, яка дозволяє людині повністю реалізувати потенціал свого мозку, і транслює свої лекції на 120 країн світу на 21 мові, повідомляє Взгляд.

Зараз ви читаєте новину «У Голландії помер найвідоміший індійський гуру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі