пʼятниця, 18 червня 2010 17:43

У Франції знайшли унікальне святилище стародавнього божества

У Франції знайшли унікальне святилище стародавнього божества

Гурт французьких археологів з Національного інституту превентивної археології провів розкопки на ділянці розміром 9000 квадратних метрів в Анжі. Вчені натрапили на залишки святилища, присвяченого древньому індоєвропейську божеству Митрі.

Вважається, що мітраїзмом проник на територію Європи завдяки римським завойовникам і східним торговцям і поширився наприкінці I століття нашої ери. Мітраїзмом був серйозним конкурентом для християнства, тому духовенство люто боролося з ним. Зрештою імператор Феодосій Великий у 392 році видав наказ про заборону культу Мітри.

На думку дослідників, досліджувана ними ділянка була заселена ще на початку нашої ери. Головні міські вулиці - cardo (по осі північ-південь) і decumanus (Захід-Схід) досі добре видно. Уздовж decumanus збереглися сліди канавок і тротуарів. Фахівці датували будівництво цієї "магістралі" приблизно 10 роком до нашої ери.

Серед іншого археологи знайшли всередині і поблизу святилища безліч монет (більше 200), осколки кераміки, масляні лампи, які збереглися цілком, шматочки керамічної люстри з нубійським фігурками, хрестоподібну бронзову фібулу, кістки (в основному півнячі - з півнів робилося спеціальне блюдо для ритуальних трапез) і зооморфну вазу з ручкою.

На керамічному кубку з печаткою, яка свідчить, що посуд виготовили в майстернях Лізу, зберігся напис, нанесений на поверхню глини ще до випалу. Його зробив якийсь Геніаліс (Genialis) в першій половині III століття. Напис говорить: "DEO [INVIC] TO MYTRH [AE] ... / ...] VS GENIALIS CIVES MA [...] VS EXVOTO D [... / ...] RIBVS OMNIS LOCO OMNIS (...)" - "Непереможний богу Митрі, [...]ус Геніаліс, мешканець [...], підносить за обітницею (цю посудину) ".

А на шматку ретельно обробленого білого пісковика, прикрашеного пальметами (рослинним орнаментом), зберігся напис грецькою мовою, що складається з чотирьох рядків. Фахівці іще працюють над її розшифруванням.

Знахідка святилища Мітри стала справжньою сенсацією, тому що на заході Франції археологи подібних святилищ майже не знаходили.

Infox.ru

Зараз ви читаєте новину «У Франції знайшли унікальне святилище стародавнього божества». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі