четвер, 29 січня 2009 15:01

У Франції почався масовий страйк транспортників

У Франції почався масовий страйк транспортників і бюджетників, викликаний глобальною фінансовою кризою, повідомляє AFP. Всі основні профспілки країни закликали своїх членів не виходити на роботу і приєднатися до вуличним протестам проти політики президента Ніколя Саркозі.

Страйк перервав роботу громадського транспорту по всій країні. Крім того, через страйки було закрито багато шкіл. За підрахунками профспілок, застрайкували 40 відсотків усіх залізничників, третина вчителів, чверть поштових працівників і 23 відсотка працівників електроенергетичної галузі.

Через страйки була скасована третина всіх рейсів у другому за величиною аеропорту Парижа Орлі. Інші рейси відправлялися з півгодинною затримкою. У Парижі працювали тільки 75 відсотків вагонів метро і 85 відсотків автобусів. У Марселі метро було зачинене, а в Ліоні - працювало на половину своєї звичайної потужності.

Разом з тим, протести та страйки виявилися не настільки масштабними, як очікувалося раніше, і транспортні системи французьких міст не були повністю паралізовані.

Криза у Франції призвела до руйнування компаній і зростання безробіття. Співробітники побоюються, що їм доведеться платити робочими місцями за економічну рецесію, яка, як вони вважають, виникла через "жадібність банкірів" і провал політики ринкового капіталізму, що підтримується Саркозі. Головною вимогою профспілок є забезпечення соціального захисту громадян з боку держави.
Зараз ви читаєте новину «У Франції почався масовий страйк транспортників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі