середа, 11 червня 2008 19:29

У ЄС хочуть збільшити робочий тиждень до 78 годин

Євросоюз готовий дозволити громадянам вхідних в нього держав працювати по 78 годин на тиждень. Така норма міститься в угоді, яка було схвалено сьогодні міністрами праці і соціального захисту 27 країн співтовариства.

У документі підкреслюється, що максимальний час роботи, який сьогодні на європейському рівні обмежено 48 годинами на тиждень, на індивідуальній основі може бути продовжено до 60-65 годин за наявності відповідного запиту з боку працівника.

У виняткових випадках робочий час може досягати 78 годин на тиждень (11-годинний робочий день без вихідних), якщо на це існує окрема угода між трудовим колективом і підприємцем. Угода, прийнята на рівні Ради ЄС, тепер буде направлена на обговорення в Європарламент.

Потреба в таких змінах викликана специфікою роботи по ряду спеціальностей. Зокрема, мова йде про співробітників екстрених служб - "швидку допомогу", чергових лікарів лікарень, пожежників, рятувальників, розпорядок дня яких значно відрізняється від графіка роботи представників більшості інших професій.

Розширивши можливі рамки робочого тижня, Євросоюз також змінив поняття перебування "в професійній готовності", яке розповсюджується на працівників чергових служб. Відтепер якщо працівник, за умовами контракту, в очікуванні виклику не зобов"язаний постійно знаходитися в офісі, година "професійної готовності" може оплачуватися нижче, ніж година повної зайнятості, повідомляють "Известия".

За затвердження цієї угоди активно виступала Великобританія, яка традиційно в соціальних питаннях прагне зберегти максимально широкі можливості для заключення трудових контрактів з мінімальною кількістю законодавчих обмежень.

У свою чергу, опонентами тексту цього документа виступали такі країни Євросоюзу, як Іспанія, Греція, Кіпр, Бельгія і Угорщина вважають будь-який відступ від принципу 48-годинного тижня кроком назад в європейських "соціальних завоюваннях", помічає ИТАР-ТАСС.

З 1993 року тривалість робочого тижня в ЄС разом з наднормовими складає 48 годин. У 2003 році до тексту були внесені деякі зміни, зокрема, були передбачені виключення для морського транспорту і цивільної авіації.

Організація економічного співробітництва і розвитку (ОЕСР) підрахувала, скільки годин на роботу витрачають жителі різних країн. В результаті виявилося, що найбільше витрачають на роботу представники Кореї. Середній громадянин цієї азіатської держави працює 2357 годин, тобто близько чверті року.

Якщо відняти з річного періоду свята і двотижневу відпустку, то довжина робочого дня корейця складає 9,7 годин на добу. На другому місці - трудоголіки Греції. За даними ОЕСР, греки проводять на роботі 2052 годин на рік. На третьому місці - Чехія. Представники цієї держави присвячують роботі 1997 годин у році, повідомляє NEWSru.ua.

Зараз ви читаєте новину «У ЄС хочуть збільшити робочий тиждень до 78 годин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі