субота, 26 квітня 2008 15:22

У Єрусалимі зійшов Благодатний вогонь

У Єрусалимі зійшов Благодатний вогонь

В храмі Гроба Господнього в Єрусалимі зійшов Благодатний вогонь.

Вогонь спалахнув завдяки молитвам про диво патріарха Єрусалимського Феофіла і тисяч прочан, що заполонили цього дня храм Гроба Господнього, площу перед ним і прилеглі вулиці.

Святий вогонь з"явився в Кувуклії - каплиці всередині храму, над кам"яним ложем, на якому покоїлося у Велику суботу Тіло Христа. Патріарх Феофіл був у Кувуклії один, без будь-яких засобів для штучного отримання вогню.

Щойно очікуване щорічно напередодні Великодня диво сталося, патріарх Єрусалимський одразу ж передав Благодатний вогонь вірянам, що зібралися у Кувуклії.

Сходження Благодатного вогню залишається нез"ясовною таємницею, християни вірять в його чудесне, божественне походження. Причому, за історичними свідченнями, вогонь з"являється в Кувуклії тільки якщо молитву править православний патріарх.

Церемонія отримання Благодатного вогню (літанія) починається на світанку і складається з цілої низки ритуалів.

Старшини православної арабської молоді, сидячи на плечах один в одного і скандуючи "немає віри, окрім віри Православної, Христос - справжній Бог", просять Господа дарувати віруючим Благодатний вогонь. Вважається, що Спаситель сприймає і таке, нестримане, по-дитячому наївне, але щире звернення.

Усередині храму також проходять урочисті процесії вірменського, коптського і сирійського духівництва. Їх традиційно супроводжують кавваси (вартові в турецькій формі, які з давніх давен винаймалися для охорони християнських процесій). Під час просування крізь натовп кавваси стукають об кам"яні плити храму спеціальними палицями, які мають право пустити в хід для наведення ладу в натовпі. Їх виважені дії, разом з галасливою поведінкою православних арабів, створюють неповторну атмосферу ритуального свята.

Опівдні від Єрусалимської патріархії починається Хресна хода до Гроба Господнього, яка завершується перед входом до Кувуклії. У печеру вносять велику лампаду, в якій має загорітися вогонь і 33 свічки (за кількістю років земного життя Спасителя).

Єрусалимський Патріарх традиційно входить всередину Кувуклії в одному полотняному підряснику - щоб було видно, що він не проносить з собою в печеру сірники або ще щось, за допомогою чого можна добути вогонь. Потім вхід до каплиці опечатують - і настає напружена тиша в очікуванні дива сходження Благодатного вогню. Вважається, якщо вогонь не зійде, це стане жахливою ознакою для всього людства, а ті, хто перебуватимуть в храмі, загинуть.

Зазвичай, очікування триває від декількох хвилин до декількох годин. На цей час в храмі гасять світло. Тримаючи в руках незасвічені пасхали (великі зв"язки святкових свічок), присутні моляться, каються в своїх гріхах і просять Госопода дарувати Благодатний вогонь.

Через якийсь час в храмі з"являються нез"ясовні сполохи світла, які немов стікають по стінах і колонах вниз, а з отвору в куполі храму на Гроб Господній опускається вертикальний широкий стовп світла.

Після цього в Кувуклії займається Благодатний вогонь - і патріарх Єрусалимський передає його присутнім в храмі.

Віряни, що стоять в перших рядах, запалюють від нього свої свічки - і вогонь блискавично передається від однієї людини іншій. Більшість тримають в руках по декілька свічок, так що невдовзі храм починає просто сяяти вогнем. Людей охоплює ейфорія - і багато умиваються Благодатним вогнем.

Цікаво, що перший час вогонь має дивовижну властивість - він абсолютно не пече, повідомляє ICTV.

Зараз ви читаєте новину «У Єрусалимі зійшов Благодатний вогонь». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі